Optimal och riskspridande pensionsportfölj (tidshorisont ca 30 år)
Sök:

Optimal och riskspridande pensionsportfölj (tidshorisont ca 30 år)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustaf

ställde för sedan frågan: Optimal och riskspridande pensionsportfölj (tidshorisont ca 30 år)

Hej!

Jag är helt grön på detta med aktivt fondsparande och har försök att läsa mig till så mycket som möjligt. Denna sida har varit till stor hjälp! Tanken är att ha ett separat eget pensionssparande utöver min tjänstepension. Alltså ett sparande i ca 30 år (fram till pension). Har fördelningen 90% aktiefonder och 10% räntefond.

Portföljen, som jag haft i ca 2 års tid ser ut som följande:

Spiltan Aktiefond Investmentbo
5 %

SPP Aktiefond Global A
65 %

SPP Aktiefond Sverige A
5 %

Swedbank Robur Access Asien
5 %

Spiltan Räntefond Sverige
10 %

SPP Emerging Markets SRI
5 %

SPP Aktiefond Japan
5 %

Jag har försökt sprida riskerna så mycket som möjligt, samt välja fonder som inte kompletterar varann.

Hur skulle jag kunna optimera denna portfölj ytterligare? Finns det andra marknader att våga satsa på? Bör jag splittra upp globalfonden i två stycken och kanske välja en som inte exponerar USA så mycket?

Tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Så länge du är nöjd med fördelningen aktier-räntor och håller nere avgifterna (jag antar att det är indexfonder du har) så är det mest en smaksak hur du fördelar mellan olika fonder. Det ser bra ut som du har det, men om du vill vikta över lite mot någon världsdel så kan du göra det. Att ha en globalfond som bas tycker jag dock du ska fortsätta med.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Gustaf!

För att efterlikna aktiemarknaden så passar en Globalfond perfekt, då får du exponering mot hur världens aktiemarknad ser ut.

Sedan kan du såklart vikta om lite som du har gjort till andra marknader.

Jag tycker det ändå ser bra ut med en bas i Globalfond och lite andra fonder för att vikta om lite från USA. Tycker inte du behöver dela upp globalfonden i två olika, kommer inte ge en så mycket större spridning då dom är väldigt lika varandra, om du såklart inte väljer en aktivt förvaltad fond!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.

  Tack för alla svar. Hur skulle Spiltan investmentbolag global komplettera SPP global? Den är passiv men ser ut som den bara har investment. Dock är avgiften lite högre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om då har så lång sparhorisont som 30 år är det onödigt att hålla på att kladda med 5 % hit och dit.

Spara dina pengar i en bred globalfond som tex Avanza global. På det senaste året har du tappat 4 % i avkastning jämfört med att ha 100 % i en bred global indexfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Säkert inget dåligt alternativ, men vad menar du med att Avanza Global är en ”bred” globalfond? Vad menar du med ordet ”bred”?

  Fördelning av länder som ingår i MSCI World är följande:
  https://etf.invesco.com/se/institutional/en/node/59/reports/IndexCompositionCountryExposure.xlsx

  USA – 62,5%
  Japan – 8,5%
  Storbritannien – 5,0%
  Frankrike – 3,7%
  Kanada – 3,5%
  Schweiz – 3,3%
  Tyskland – 2,8%
  Australien – 2,6%
  Nederländerna – 1,6%
  Hong Kong – 1,1%

  och resten av de enskilda länderna alla under 1%, sammanlagt ca 5%.

  Vad tycker du är den optimala andelen USA i en portfölj? Själv är jag lite förvirrad när vissa rekommenderar 65% och andra 40%. Och varför just Japan på andra plats?

  Sen tillväxtländerna, hur ser du på utvecklingen i Kina och Indien under de kommande årtionden – för att inte tala om hela världen? Och globala småbolag, de brukar ju slå de stora på lång sikt?

  Spiltans Aktiefond Investmentbolag har slagit de så kallade breda globala indexfonder på 5 års sikt, och svenska småbolag har gått ännu bättre. Så varför inte också lite Sverige i portföljen?

  När spartiden är 30 år är det bättre med långa räntor (som AMF Räntefond Lång) än med korta (som Spiltans Räntefond)? Eller kanske är de inte nödvändiga överhuvudtaget?

  Även svåra frågor kan ibland ha ett enkelt svar, men i så fall vill jag ha ett välmotiverat och begripligt svar som gör mig övertygad. Inte minst när det är stora pengar på spel vill jag ha lite mer substans inför mina beslut.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hurvida portföljen är optimal eller inte går inte att försöka svara på utan att veta mer om förutsättningarna.

Men en fördelning med 90% aktiefonder är inte någon riskspridning att tala om.

Hur väl grundat är ställningstagandet till den fördelningen?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-15 klockan 10:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.