Optimera krockkudden hos SPP
Sök:

Optimera krockkudden hos SPP

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hasse

ställde för sedan frågan: Optimera krockkudden hos SPP

Hur optimerar jag bäst min krockkudde (räntefonder) hos SPP, med 6 år kvar till pension?

(Nej, fondförsäkringen går inte att flytta till Avanza/Nordnet/LYSA etc.)

Så, hur kombinerar jag bäst räntefondsalternativen hos SPP:

  • Likviditetsfond
  • Korträntefond
  • Grön Obligationsfond
  • FRN Företagsobligationsfond
  • Global Företagsobligation Plus
  • Obligationsfond

Just nu har jag 15% Korträntefond, 10% Grön Obligationsfond och 5% Global Företagsobligation Plus men funderar på att minska andelen korträntefond och lägga till FRN (Floating Rate Note) fonden.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Hasse!

I detta ränteläge så är korta räntefonder ett bra alternativ, jag är verkligen inte någon expert på just räntefonder, men det är inte det tillgångsslaget som kommer att ge avkastning dom kommande åren.
För att just få avkastning på räntefonder så måste man även där ta risk för tillfället, detta genom att investera i företagsobligationer med högre risk.
Räntefonderna är som du säger en krockkudde mot aktiefonderna, jag hade inte lagt ned så mycket tid på att fundera ut den bästa fördelningen där utan kört på en lång och en kort räntefond och fokuserat mer på aktiesidan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ju kortare tid till pension (försäljning) desto högre andel räntefonder för minskad risk, och då blir det plötsligt mer intressant med någon slags avkastning även där.
Tittar man på morningstar har SPP Kortränta KIID 1 & Std.avvik 0,1, Grön Obligationsfond och FRN Företagsobligationsfond KIID 2 & Std.avvik 0,7-1,0, medan Global Företagsobligation Plus och Obligationsfond har KIID 3 & Std.avvik 2,0-2,1 i år.
Så, under vilken nivå i KIID och Std.avvik bör man hålla sig i en lite större krockkudde?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-08 klockan 19:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.