Optimera manadssparande
Sök:

Optimera manadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Colin

ställde för sedan frågan: Optimera manadssparande

Hej! Jag gick med 2 st. månadssparande på 500kr för 3 års period och 1000kr för 5 år. Har haft de i ett år nu!

Nu tänker jag ändra de till respektive nybörjarportfölj och Global barnportfölj.

Jag behöver hjälp med vad att göra detta.

så här ser de ut:

Fonder
Belopp
Fördelning

Länsförsäkringar Global Indexnära
75 kr
15 %

DNB Global Indeks
75 kr
15 %

Swedbank Robur Global Emerging Markets
75 kr
15 %

AMF Räntefond Lång
50 kr
10 %

Didner & Gerge Aktiefond
62,5 kr
12,5 %

UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P
50 kr
10 %

SPP Obligationsfond
50 kr
10 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
62,5 kr
12,5 %

Totalt
500 kr
100 %

och

 

Fonder
Belopp
Fördelning

Avanza +East Capital
100 kr
10 %

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
100 kr
10 %

SPP Aktiefond Global A
100 kr
10 %

AMF Aktiefond Europa
50 kr
5 %

Länsförsäkringar Global Indexnära
100 kr
10 %

DNB Global Indeks
100 kr
10 %

Swedbank Robur Access Europa
100 kr
10 %

AMF Räntefond Lång
75 kr
7,5 %

SPP Obligationsfond
75 kr
7,5 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
100 kr
10 %

AVANZA ZERO
100 kr
10 %

Totalt
1 000 kr
100 %

 

Fråga: Ska jag låta de vara som de är nu och ändra bara tidsplan till 10 och 15 år eller sälja och köpa vilka?

Tack för hjälpen!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Utan att titta på de specifika fonderna ser jag att månadssparandet i den första portföljen ligger under 100 kr per fond. I många fall måste ett månadssparande vara på minst 100 kr. Det finns såklart undantag men att dela upp 500 kr i åtta delar känner jag är lite spretigt. Jag tror det vore bättre att sikta på Nybörjarportföljen med 2-4 fonder.

Jag kom samtidigt att tänka på följande, som Jan B nämnde i en intervju nyligen:

Det där är en grej som jag har läst mycket om på sistone, jag vet att det har varit mycket diskussioner. Det kom en studie, jag tror att första kom 1986, där man skulle titta på just vad är det som står för avkastningen i en portfölj. Då tror jag att det var ca 85 % av avkastningen ges av tillgångsslaget och ungefär 15 % ges av vilken subdel, alltså vilken underdel inom det tillgångsslaget. Om vi tar aktier som tillgångsslag så är nästa underdel globala aktier eller regionaktier. De sista ca 5 % av avkastningen gavs av vilken specifik fond man har t.ex. globalfonder. När jag läste det, och jag läste en uppföljande studie på det här, så tänkte jag: ”Vad jag håller på och anstränger mig för väldigt lite effekt.”

(En illustration av detta, i form av en pyramid, finns också i början av artikeln Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj.)

Det viktiga är att börja spara. Sen behöver man inte göra det så avancerat. Jag håller själv på att dra ner på antalet fonder i min portfölj, med syftet att skapa bättre översikt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-16 klockan 19:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.