Orolig för framtiden
Sök:

Orolig för framtiden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JBl

ställde för sedan frågan: Orolig för framtiden

Jag tar hand om min ekonomi ansvarsfullt. Jag tjänar bra, i hyresrätt, inga skulder utom CSN och 1.7 Mille defensivt investerat. Utöver detta har jag 200k i ”sink funds” och buffert.

När jag ser hur det lånas och lånas, räntor sänks, och det lånas mer så börjar jag fundera. Vad händer när alla lånat så mycket att det inte kan betalas tillbaka?

Det känns som om hela systemet kommer att fallera. Allt nollställs och man förlorar allt på kontot. Sedan står jag där utan bil och hus därför jag tog det lugnt.

Vad för slags domedagsscenario kan man tänka sig, och är det ens lite troligt med en financiell kollaps då alla lånat för mycket?

 

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

köp hem fysiskt guld som du kan lagra hemma. låt systemet kollapsa och startas om, sen kan du sälja guldet och köpa tillbaka tillgångarna när vi är ”up and running” igen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sånt här har det pratats om vid varje börsnedgång. Vi är inte där ännu där systemet inte klarar av att skriva ut mer pengar. Guld går inte upp i värde lika fort som aktier. Som vanligt så investerar man.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tolkar frågan som hur man säkrar sig mot scenariot när detta inte längre fungerar alternativt löper amok. Så länge räntan är låg/sjunkande, nya pengar trycks, och folk lånar mer fungerar det ju utmärkt att köra på som vanligt. Dvs låna billigt och investera.

  Dagen detta inte fungerar, och vi knappt inte har råd att betala räntorna kommer folk hålla hårt i sina pengar. Varenda intjänad krona kommer gå till att betala skuld. Inte mycket konsumerande då, och därav naturliga följder för företagen som inte får sålt något och följaktligen resulterande aktiekurser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men stämmer det att ”alla” lånar så mycket? I min egen bekantskapskrets (till större delen bestående av 50+) är det inte alls vanligt att låna bara för att räntan är låg. Tvärtom vill man istället betala av de lån som man redan har haft sedan decennier, och många njuter nu av att för första gången vara helt lånefria. Naturligtvis är situationen en annan för yngre människor som bildar familj och köper hus, men att ”alla” skulle låna till den grad att ekonomin kollapsar har jag ändå svårt att tänka mig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att det lånas tills ekonomin kollapsar vet jag inte men jag tycker att Tino Sanandajis bok ”Tio tusen miljarder: Skuldkalaset och den förträngda baksmällan” var intressant läsning. Bland annat står det i boken (som är utgiven 2018) att sedan år 2005 har hushållens reala skulder per invånare ökat med en takt av 3,8 procent per år. Han problematiserar även kring att många kommuner skuldsätter sig och därmed skjuter ekonomiska problem på framtiden för kommande generationer att lösa istället för att skapa en hållbar ekonomi här och nu.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Torpartös
 2. Vit pil

  För att

  Samtidigt har ju reallöneökningarna varit runt 2% per år, så det blir något mindre dramatiskt än 3,8%. Men skulder/inkomst har ju ökat mycket senaste 25 åren. Men det vore också konstigt om de inte hade gjort det när räntan varit på nedåtgående under samma tid.

  Samtidigt är den offentliga sektorns skulder (alltså kommun+stat+regioner) på en väldigt låg nivå. Nu pratar vi Sverige, vilket kanske inte är helt relevant eftersom vi knappast lever i ekonomisk isolation. Men det låter inte som något recept på ekonomisk kollaps.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Investera i guld, silver, gruvbolag, kontanter samt börsen.

Vi befinner oss i ett landskap där vi aldrig har varit tidigare.

Minusräntor, enormt skuldberg, ekonomiska stimulanser.

För mig är det bara en tidsfråga innan allt imploderar. Men som bl.a Eric Strand säger så kan det dröja 1-3 år innan vi nått vägs ände.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Oj, 1-3 år var väldigt specifikt och dessutom ganska snart, modigt att säga en siffra på det sättet. Sanningen är att ingen vet. Det troligaste är väl att det tuffar på som vanligt, men att ekonomin förändras gradvis. Inte någon reset alltså.

Känns mycket osannolikt att alla konton och lån skulle nollställas men du får ha kvar annat ägande såsom fastigheter? Hur skulle världen ens komma överens om något sådant? När det inte ens går att komma överens om ett handelsavtal mellan EU och gb på flera år känns det osannolikt med den enigheten som krävs för att det ens skulle vara möjligt.

Men om du är orolig så kan det ju vara bra att diversifiera sig och investera i fysiska tillgångar, dvs fastigheter,guld etc. Kontanter vet jag inte riktigt, blir det hög inflation försvinner ju värdet där. Diversifiering är ju ofta bra, framtiden är ju som bekant okänd.

 

Däremot tror jag snarare på att vi som lever nu kan få uppleva ett begynnande skifte bort från tillväxttänket. Helt enkelt för att det inte finns några resurser kvar att växa med.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad spelar det då för roll? Om allt blir värdelöst så spelar det ingen roll hur mycket pengar du har eller inte har. Du kanske bara förlorar all Tid du har spenderat på att välja fonder osv.. men pengarna är alltid relativt till alla andra.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-27 klockan 10:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.