Osäker på min långsiktiga fondportfölj
Sök:

Osäker på min långsiktiga fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joel

ställde för sedan frågan: Osäker på min långsiktiga fondportfölj

Hej! Är lite kluven över mitt fondval och hade velat höra era åsikter här på forumet om det. Just nu är mina fonder uppdelade såhär:
Länsförsäkringar global indexnära: 30%

SPP aktiefond Global A: 30%

SPP aktiefond Europa: 25%

Spiltan aktiefond investmentbolag: 10%

Swedbank robur access asien: 5%

Är detta ett bra upplägg för ett sparande på cirka 10-20 år? Jag personligen tänker att det kan bli för mycket av Europa med tanke på att globalfonderna innehåller det också. Funderar på att dela upp det så att jag har runt 20% i Sverige och möjligtvis 10% i tillväxt/Asien och då 10% i Europa fonder.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som du skriver så är det mycket Europa i den fördelning du har. I SPP Global A är 19,5% Västeuropa exklusive Sverige, samt 21,6% av samma region i Länsförsäkringar Global Indexnära redan. Alltså finns även i globalfonderna exponering mot Europa, vill man ha mer kan kan självfallet även ha en Europafond men det är inte ett måste för en diversifierad portfölj.

Den föreslagna fördelning du skriver att du funderar på att dela upp till låter vettig. Vill du få mer inspiration kring fördelning kan du kika på Jans portföljer under denna länk.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka til med sparandet!

Vänligen

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-23 klockan 08:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂