Osäkerhet kring bransch- och regionfördelning i fondportfölj
Sök:

Osäkerhet kring bransch- och regionfördelning i fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Osäkerhet kring bransch- och regionfördelning i fondportfölj

Hej Jan!
Vill första tacka så mycket för en bra blogg och podd! Jag har länge dragit mig för att ta tag i det här med pension och fondsparande (har bara samlat pengar på hög på ett sparkonto), men efter att ha börjat läsa och följa er på RikaTillsammans så är jag äntligen igång sedan några månader! Även om jag är duktig på siffror och matematik så är ekonomi och dess termer för mig lika klurigt som andra upplever mitt medicinska ”språk” som läkare. Men du har lyckats göra det pedagogiskt och lätt att ta till sig! Jag instämmer i din sparfilosofi om att minska förlusterna snarare än att jaga högsta möjliga avkastning och är duktig på att ha is i magen ;)

Jag har skapat mig en fondportfölj baserat på Nybörjarportföljen, men blivit lite fundersam på ffa bransch- och regionfördelningen och skulle gärna bara höra din/andras åsikt. Mitt fokus när jag skapade portföljen var hållbarhet, klimat och etiskt sparande. Jag tittade på Nybörjarportföljen och läste sedan igenom ”ombalansering 2020” och gick sedan in och läste på om respektive fond du nämnt för varje fondkategori och valde i princip dem som hade minst klimatpåverkan och djurförsök även om ett annat val ibland hade givit ett lite trevligare förhållande mellan avgift och historisk avkastning.

Jag landade trots detta på en Sharpekvot på 0,44-0,45, risk 4/7 och snittavgift 0,44% så känner mig rätt så nöjd där. I o m mitt val av inriktning strök jag de 5% som avsätts till guld och fördelade istället det hela mellan 62,5% aktieindexfonder och 37,5% räntefonder (funderar på att öka upp aktiedelen lite). Övrig bakgrund är att jag är 32 år, privatsparar i Avanza och har en sparhorisont på minst 6-7 år. Pension, bolån och sparkonto har jag i Handelsbanken.

AKTIER 62,5%

 • Global: SPP Global Plus A 35% + Proethos Fond 5%
 • Svenska Storbolag: SEB Sverige Indexfond 5% + Spiltan Aktiefond investmentbolag 2,5%
 • Svenska Småbolag: PLUS Småbolag Sverige 5%
 • Asiatiska storbolag: Swedbank Robur Access Asien 5%
 • Tillväxtmarknader storbolag: SPP Emerging Markets Plus A 5%

RÄNTOR 37,5%

 • Korta svenska: Spiltan Räntefond Sverige 9,375%
 • Långa svenska: AMF Räntefond Lång 9,375%
 • Medellånga reala: Handelsbanken Realräntefond 9,375%
 • Medellånga aktiva: IKC Avkastningsfond 9,375%

Min osäkerhet i min fondportfölj ligger i följande:

 • När man tittar på regionfördelning så får jag en oroväckande låg andel USA och största kategorin ”Övrigt”, vad det nu står för? Bör jag försöka öka USA-andelen? Kan jag sprida risken på annat sätt?
  Övrigt 36,91%
  USA 23,22%
  Sverige 14,22%
  Euroland 4,83%
  Asien tillväxt 4,64%
  Japan 3,80%
  Europa exkl euroland 3,47%
  Asien 3,37%
  Kanada 2,01%
  Storbritannien 1,67%
 • Branschfördelningen visar också ”Övrigt” – kan det bero på att hållbarhet och etiska investeringar hamnar i många lite mer ”udda” kategorier av ekonomin? Innebär det en sämre spridd risk?
  Övrigt   36,91%
  Industri   11,48%
  Finans   11,13%
  Teknik   9,49%
  Konsument, cyklisk   6,58%
  Sjukvård   6,44%
  Kommunikation   5,51%
  Konsument, stabil   4,00%
  Allmännyttigt   3,69%
  Fastigheter   2,76%
 • Är det ok fördelning mellan räntefondtyperna?

Jag är fullt införstådd med att du, Jan, eller andra som svarar, inte är en finansiell rådgivare och att det är mitt eget ansvar vilka beslut jag tar och på vilka grunder. I o m möten jag haft med min bank har jag kunnat konstatera att jag har tillräcklig kunskap för att kunna ta ett välavvägt beslut, men jag önskar gärna input från andra som tillägg till min egen analys.

Med hopp om lite mer inspiration! :)

Mvh Elin

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

 1. Du ska inte ha räntefonder om du är under 40 år. Såvida du inte är särskilt riskkänslig. 100% av kapitalet ska investeras i Avanza Global.
 2. Vill du ändå ha en räntefond kan du behålla AMF Räntefond Lång.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Absolut ingen räntefond men inte så många aktiefonder heller lite förenklad skulle jag ha följande aktiefonder ..Avanza Global 30%,SPP Global A 40% , Handelsbanken Global Småbolag 30% ,i dessa fonder har du allt som är global placering och lite tillväxtmarknad genom SPP Global,vill du ha lite mer risk då Spiltan aktiefond investmentbolag kan komplettera listan runt 10% och då, du kan minska SPP Global.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hade skippat hållbart, för dom är inte så hållbara som man kan tro. Dom investerar precis som du märkt i andra bolag och har inte lika stora innehav. Skänk hellre pengarna till välgörenhet :)

Ta med Länsförsäkringar eller Avanza global.

Med sparhorisont på 4-6 år ska du definitivt ha med räntor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I stort sett ser aktiefördelningen bra ut. Om du vill ha mer USA kan du minska andelen Sverige. Och eftersom Proethos innehar så mycket Europa finns det en anledning att minska andelen Sverige ytterligare.

Om du har fokus på hållbarhet kan du skippa Swedbank Access Asien helt. Eller försöka klimatkompensera på något sätt. Cykla till jobbet, till exempel.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-12 klockan 17:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.