Osäkerhet kring Lysa
Sök:

Osäkerhet kring Lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ylva

ställde för sedan frågan: Osäkerhet kring Lysa

Hej!Är det bara jag som tycker Lysas info och hemsida är bristfällig?Bl a använder de en beräkningsformel som heter TWR som innebär att total avkastning på 100000 kr (två insättnignar a 50000) blir

UTV. SEDAN START
+ 3 280 SEK2020-06-05
+ 6,42 %2020-06-05

Har aldrig upplevt detta förut, trots många års fondsparande i ett antal olika institut. Vad säger ni om detta?
Är det lämpligt att använda en sådan beräkning mot allmänhet och privatpersoner?
För mig är ”Utveckling sedan start” 3,28% i detta fall.

”Undrande”

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Insättningar och uttag påverkar förstås på utvecklingen i kronor, men de har ingen påverkan på Lysa-fondernas procentuella utveckling. Det kan vara lite förvirrande och lätt att missuppfatta – särskilt när procenten visas precis under kronor. Jag tycker ändå att det är bra att Lysa visar utveckling i procent precis som de gör, för annars skulle det bli väldigt svårt att jämföra Lysas utveckling med andra fonder, t.ex på Morningstar.

Jag skulle inte ändra nånting i sak, men Lysa kunde ändra lite på layouten och ha en kort förklarande text bredvid procenten. För att slippa missförstånd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Känner även jag osäkerhet kring LYSA.
  Vill därför själv kunna jämföra utvecklingen helst med hjälp av Portfolio Visualizer.

  Ser att Jan har gjort simuleringar, men hittar inte data serier att importera för ex.
  Lysa Aktier A och Lysa Räntor A.

  Vet ni hur kan man få tillgång till dessa csv filer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andy
 2. Vit pil

  Sedan tycker jag i och för sig att det är en ganska stor skillnad i att redovisa hur fonden (alltså lysas fond) i allmänhet går, i jämförelse med andra fonder som Tale skriver, och vad som är lämpligt att använda för att rapportera hur en enskild individs investering gått.

  TWR är högst lämplig att använda för att redovisa hur fonden går, och det kan lysa använda på någon offentlig sida som är aggregerad för alla kunders innehav. Detta är ”hur fonden går”, och här kan man kosta på sig att presentera historisk kurs i en graf.

  När en enskild individ är inloggad på sitt konto och ser sin egen personliga utveckling, är denne intresserad av just det och inte hur det går i allmänhet för lysa.

  Med lysas nuvarande rapportering skulle en person som har likvider vid sidan av, och passar på att göra en större insättning på botten efter corona-dippen, och en som hade oturen att stoppa in en större engångspost i januari i år, ha precis samma procentuella avkastning. Det stämmer så klart inte. Den ena har gått back (i både kronor och procent) och den andra gått ordentligt plus (både i kronor och i procent).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-06 klockan 13:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂