Ovanlig fråga - hittade 1 300 Fingerprint aktier - vad gör jag nu?
Sök:

Ovanlig fråga – hittade 1 300 Fingerprint aktier – vad gör jag nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil F

Den här artikeln publicerades 2017-07-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ovanlig fråga – hittade 1 300 Fingerprint aktier – vad gör jag nu?

Här kommer en rätt ovanlig historia. Jag följer bloggen sedan en månad tillbaka, och läser just nu boken, gör ditt barn rikt, och tycker att detta är en bra blogg, och en bra bok.

Så jag öppnade ett Nordnet konto. Vad jag vet med mig är att jag hade ett konto sedan tidigare, som jag haft bara några ströaktier, vilket jag mindes lade ner, eftersom det kostade 200 kr/år. När jag skapade nytt konto, fick jag reda på att jag ”kom tillbaka”.

Jag ringde kundtjänst för att höra om jag trots detta hade rätt till 80 000 i fritt courtage. De kollade efter, och svarade att j-g hade haft 170 000 på kontot så nej.

– Va?! Sa jag.

-Jo, jag ser att du har 1300 fingerprint aktier som gått 1000% plus sedan ditt köp 2004. Bra jobbat!

Själv hade jag helt glömt bort detta. I och med att fingerprint inte ger någon årlig utdelning, så står detta inte pa deklarationen heller.

Jag har sett och läst om fingerprint, och att de har haft en skandal, och nu vet jag inte hur jag ska göra.

Jag tänker, jag har ju ändå gjort en stor vinst. Jag borde kanske sälja, och inte sitta kvar.

(hade jag haft vetskap om att jag ägt fingerprint, hade jag kunnat sälja kursen för 135 kr istället för 35 kr idag.

Jag ber faktiskt om råd här.

Jag tänker, jag säljer 2/3 idag och satsar dem i mitt nya sparande, och behåller 1/3 och hoppas på turen att det vänder igen. Eller ska jag sälja allt?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag delar till stor del Lukas svar här i tråden. Vad som har varit är inte relevant. Om jag utgår från att du inte är särskilt intresserad av att följa, undersöka och handla med aktier (där du dessutom har alla oddsen emot dig) så skulle jag nog rekommendera att sälja av dem och placera dem på ett sådant sätt att du inte behöver tänka på pengarna.

I de fall rekommenderar jag någon av mina tre portföljer:

Att hoppas på tur och att något ska åter gå upp är statistiskt sett inget bra alternativ. Det som går ner, brukar fortsätta ner.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att du råkar äga aktier i just Fingerprint är inte relevant. Det är inte heller relevant att Fingerprint var uppe och vände på 135 kr vid ett tillfälle.

Det som är relevant är vad du tror om framtiden. Men oavsett vad du tror om Fingerprint tycker jag att man, om man väljer att äga aktier direkt istället för fonder, ska sprida riskerna genom att äga ett antal olika aktier och inte ha en för stor del av sitt kapital i någon enskild aktie. 10-20 olika aktier tycker jag är lagom.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast här är det så att jag sitter med en dtor vinst. att spekulera bort en vinst är onödigt. Jag behöver veta om just fingerprint är slut, eller om de kan nå t.ex 50 kr. Jag säljer hellre och får stor vinst, än sitter och tittar påen fest som sedan bara tynar bort.

  jag ska nog sälja 1/3 nu. Vänta en månad. och sedan se vad finns då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil F
 2. Vit pil

  Utmaningen är att INGEN vet det med säkerhet. Kan de gå upp? Sannolikt. Kan de backa? Sannolikt. Men det man kan säga är att du ligger exponerad mot en stor risk och bygger sin strategi på en tro där du har oddsen emot dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-27 klockan 11:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.