Över 70 år och var investera eller ej ?
Sök:

Över 70 år och var investera eller ej ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av nuttis

Den här artikeln publicerades 2017-04-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Över 70 år och var investera eller ej ?

Vi vill slå ihop några mindre lån till ett ihopbakslån och har ansökt om det. Men vad är skillnaden mellan rakt och annuitetslån?
Är nåt av dom mer fördelaktigt?
Kan man ev. betala av dom i förtid om man skulle vilja det? (utan straffavgift?)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nuttis,
Det hela handlar om hur du amorterar, en rak amortering (kallas ofta rakt lån) innebär att du amorterar lika mycket varje månad under hela lånets löptid.

Exempel lån 100 000 kr, ränta 3 % Amortering på 1 år (tar en väldigt kort amorteringstid för att visa skillnader)
Amortering = 100 000/(1*12) = 8333 kr/månad
Räntekostnad:
Månad 1: 100 000*0,03/12=250 kr
Månad 2: 91677*0,03/12=229 kr
Månad 3: 83333*0,03/12=208 kr
etc.
Månad 12: 8333*0,03/12=20,8 kr

Med ett annuitetslån så betalar du lika mycket hela tiden (för ränta + amortering), i fallet ovan skulle det kunna vara t ex. ungefär 8333+135 kr ~ 8468 kr (anledningen till varför jag valde 135 kr är för att det är den genomsnittliga räntekostnaden/månad för ett lån med rak amortering). Skillnaden i upplägg blir större om det är lån med längre löptid.

Beroende på vad det är för lån så kan de betalas av i förtid, men det är inte beroende på formen på lånet utan det handlar om avtal med banken.

Det finns inget av dem som egentligen är bättre eller sämre, du amorterar mer i början om du har rak amortering, men det kostar å andra sidan mer också. Fördelen med ett annuitetslån är att du betalar samma summa hela tiden, fördelen med ett rakt lån är att räntekostnaden minskar med tiden (men du betalar mer i början).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-03 klockan 22:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.