Överlåta tjänstepension från företagsägd till privatägd
Sök:

Överlåta tjänstepension från företagsägd till privatägd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Överlåta tjänstepension från företagsägd till privatägd

Hej alla!

Är det någon på forumet som har kunskap om vilka fördelar/nackdelar som finns om man överlåter sin företagsägda TJP till en privatägd TJP, alltså att jag själv äger den och får placera den i vilket bank som helst.

Min fru har en TJP hos SEB som på något sätt är knuten till Maxplan (någon lösning som Max Matthiessen har) och de säger att hon inte kan flytta den till andra banker än de upphandlade (vilka förmodligen betalar kick-back till MM).

Vi skulle vilja flytta den till Avanza.

Finns det någon som har lite kunskap i ämnet?

STORT tack på förhand,
Fredrik

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att lyfta över en tjänstepension till att bli privat torde vara juridiskt omöjligt. Jag har jobbat en väldigt massa år i finansbranschen, och än har jag aldrig hört någon som har lyckats med detta. Det projektet kan ni nog lägga ner.

Gör en analys på hur värdeutvecklingen hittills har varit på tjänstepensionen, och jämför sedan med det alternativ som ni förordar. Uppvakta sedan företaget och se om de är villiga till att göra en förändring.

Att man som löntagare bara får möjlighet till ett begränsat antal val är tyvärr vad som är vanligt vad gäller tjänstepensioner.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, jag hittade denna tråd. Jag har exakt samma problem och har dragit i alla trådar men hamnat i ett Moment 22. Min gamla arbetsgivare har exakt ditt upplägg med MaxM och SEB som de endast tillåter flytt av till vissa utpekade banker, dock inte Avanza eller Nordnet. De erbjuder sig dock att omvandla den till en sk ”PRovatägd tjänstepension” vilken jag då skulle kunna flytta fritt. MEN, då visare det sig att Avanza inte får ta emot sådana tjäsntepensioner vid en flytt, de föeslår att min nuvarande arbetsgivare skulle ta över tjänstepensionen vilket de inte vill.
  Svår nöt att knäcka och man känner sig ju verkligen inlåst i gamla dåliga upplägg med höga avgifter och det med det största sparkapital man gnetat ihop.
  Jag skulle verkligen hoppas att lagförslag om flytträtter täcker in sådan problematik men jag tror inte det efter vad jag kan läsa mig till.
  Har någon ideer på vad man kan göra för att flytta sina pengar dit man vill?
  // Staffan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan Larsson
 2. Vit pil

  Min tidigare arbetsgivare där jag har tjänstepension har gått upp i fusion. När jag bad Avanza att flytta till min nuvarande arbetsgivare så sa de att den kan överlåtas till mig som privatperson. För mig är reglerna otydliga här.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag är pensionsansvarig på ett vårt företag och förstår hur ni känner.

Men vill ändå bara påminna om en sak som många glömmer i dessa diskussioner.

Att arbetsgivaren har betalat in tjänstepension för er räkning är en förmån som inte alla arbetstagare kan räkna med. Om företaget har valt att teckna ett kollektivatal så måste de också teckna en tjänstepensionsförsäkring (ITP), men företagen är ju inte tvungna att teckna kollektivavtal.

Och jag får ofta höra att ”det är ju mina pengar”, men det är faktiskt inte det. Det är företagets försäkring och pengar, men den anställde är förmånstagare i försäkringen. Och därmed får också företaget bestämma villkoren.

Så det ni kan göra är att stöta på igen och fråga om de kan utöka de valbara bolagen, och annars kolla vilka av de valbara som har lägts avgifter.

Det är dock inte gratis med Avanza eller Nordnet även om de marknadsför sig så. De tar ut avgifter i t.ex. valutaväxlingsavgifter som man inte tänker på, för att kompensera sina 0:- avgifter. Ingeting är gratis.

/Anneli

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-06 klockan 09:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.