Överskott i AB 25:5
Sök:

Överskott i AB 25:5

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bengt

ställde för sedan frågan: Överskott i AB 25:5

Hejsan!

Jag har ett aktiebolag som legat i träda (25:5) där jag nu kan ta ut kapitalet till 25% skatt. Jag har inget behov av kapitalet för närvarande utan tanken är att det skall placeras på lång sikt ( +10 år ). Är det bättre att ta ut kapitalet och placera privat ”skattat å klart” eller låta det vara kvar i bolaget och placeras ”oskattat” i kapitalförsäkring?

Bengt

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är 2 frågor du måste ställa dig.

Vad kostar det att administrera företaget varje år?

Är den summan/arbetsinsatsen lägre än 5% av shablonbeloppet som du årligen kan ta ut till 20% skatt? Dvs 2019 ca 170.000×0.05=8500kr.

Valet att spara pengarna i KF i företaget eller skatta 25% och ta ut och sätta i KF privat spelar ju ingen roll eftersom 25% skall beskattas oavsett vid vilken tidpunkt du tar ut pengarna. Låt säga du får 10% avkastning I 2 år så är pengar kvar i bolaget 1×1,1×1,1×0,75 detsamma som att likvidera bolaget direkt 1×0,75×1,1×1,1. Enda skillnaden är alltså om du behåller bolaget och då sparar 8-9000mindre i skatt per år med shablonutdelningsregeln. Värdeökning i KF i företag belastas inte med ytterligare bolagsskatt.

Är du om 10 år över 65 kan det även vara en skatteteknisk fördel att istället för KF spara i vanlig aktiedepå i företaget och sedan när du passerat 65 och aktierna ökat i värde kan du ta ut 100000 i lön om året. Lönekostnader får ju kvittas mot aktiekapitalvinster i ett bolag så att resultatet kan bli 0. Löneskatten och inkomstskatten är låg för de som är över 65, dessutom får du allmän pensionsrätt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-05 klockan 16:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.