P2P som del i portföljen
Sök:

P2P som del i portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Göran

ställde för sedan frågan: P2P som del i portföljen

Hej. Jag har pengar  hos Brocc och Lendify som en del av min portfölj. ca 7% av kapitalet. Jag funderar ärligt  på att öka. Räntefonderna (15% just nu) ger ju inget, aktiemarknaden ser ostadig ut. Dessa ger mig stadigt 5-7% som tickar in varje månad då jag har valt ränteutbetalande som inställning. Vore toppen med en artikel om P2P bolagen. Kanske en jämförelse mellan de som finns på marknaden. Om de har likheter/olikheter,  Brocc, Lenndify, Savelend etc.

1.Hur ser eg risken ut vid sparande sparande hos dessa bolag? Vid vilket/vilka scenario(n) kan man tex förlora pengar?

2. Funderar på att vikta om portföljen till 30%aktier,  20%guld o silver, 15% p2p, 5%fastigheter, 5% Better globe o trine,  10% korta räntefonder,  15% kontanter.  Det blir lite som en rikatillsammans-portfölj med P2P  fastigheter och better globe istället för långa obligationer. Va tycks?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hade också gärna sett ett blogginlägg om detta.

Elin Agorelius skrev ett svar på några av riskerna i somras:

Kan jag lita på P2P-nätverk som Savelend eller Lendify efter Trustbuddy?

Rent generellt kan man misstänka att lånen sjunker snabbt när det blir lågkonjunktur. Hur ser ekonomin ut för personer som tar dessa lån istället för privatlån från banken? Långa obligationer har en helt annan typ av risk så du får en annan riskbild i portföljen om du ersätter dem med p2p-lån.

Hoppas att fler läsare har synpunkter!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Emil! Visst är det så att det är en helt annan riskbild som du skriver. Men jag ser ändå då jag läser artikeln som Robin rekomenderar nedan att Lendify uppskattar att under finanskrisen fördubblades kreditförlusterna till 3% dvs man fick bara 4,5% i avkastning vilket väl är väldigt bra i händelse av kris. Jag tänker mycket i scenarion för att förstå saker. Kan någon beskriva ett scenario utifrån idag när jag tänker ”tusan jag borde inte tagit bort de långa obligationsfonderna ur portföljen” respektive ”hur kunde jag vara så dum att jag satsade så mycket på p2p”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Göran!

Det finns en artikel på Placera av Lovisa Eklund som du hittar här: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/11/13/sa-investerar-du-i-lan.html

Där går hon igenom alla dessa P2P tjänster lite mer ingående.

Hoppas du finner svaret till dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för detta Robin, bra artikel! De har tittat närmare på Lendify men inte de andra. Finns ju en intervju m Savelends VD här på bloggen men där saknas ju diskussionen om avgifterna t.ex. så som den tas upp i artikeln i Placera. 4% – galet! Vore toppen med ett blogginlägg som sagt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-04 klockan 22:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.