På lurad placering till 73 åring!
Sök:

På lurad placering till 73 åring!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ina

ställde för sedan frågan: På lurad placering till 73 åring!

Min mamma (i dag 75) blev uppringd flera gånger för drygt 2 år sedan av ett företag som jobbar med ekonomisk rådgivare som mamma valde att placera alla sina pengar hos ( pengar för att kunna bo kvar i huset o för att täcka en låg pension). Min mamma har inte förstått alls vad hon har placerat i utan trot att detta va en säker placering med stor uppgång. Hon är i dag så ledsen över denna placering.
För denna placering har ett courtage  o ersättning uttagits om 63 650kr vid start. Sedan lades 700 000  i 2 räntefonder 50% i vardera med en löpande ersättning på 0,45%  per fond o resterande drygt 172000 i en strukturerad placering  som kostar 2 %  o är en högrisk placering (7) bestående av 50% räntor 50% aktier och till det är en hävstång med ett stort lånat kapital  så värdet denna produkt jobbar med är 1 miljon. Och produkten har en löptid på 5 år. Alltså 3 år kvar. Sedan upphör produkten.
Nu mer är det jag som har hand om min mammas ekonomi…
En så länge har denna produkt gått bra. Bättre en planen tack vare förra årets uppgång Men ligger på ca -15 000 mot vad mamma lade in för pengar  inklusive avgifterna o planen är att produkten ska gå mest upp i slutet.
Jag känner en oro och va i veckan på ett möte hos rådgivare.
Min oro är så klart vad som händer om börsen sjunker. Jag fick veta att om börsen rasar 50%  ( kanske även 40%) eller mer har hela värdet försvunnit i produkten tack vare hävstången.  Men placerarens förhoppning är att  produkt ska öka till 300000 eller förhoppningsvis 350000 så mamma ska tjäna en 100000 eller 150000 efter alla kostnader är betalda.
Min oro är ju om börsen sjunker, rådgivaren menar på att om det blir en nedgång som 2018 snart så kommer produkten att hinna hämta sej. Rådgivaren tror inte att det kommer bli ett börsras men det är det ju ingen som vet säger han också såklart. Och denna produkt upphör om  3 år så om börsen går ner då funkar det ju inte att bara låta pengarna va kvar som i ett vanligt sparande.
Denna produkt ligger i 4 olika fonder:
MS INVF global Opportunity C
Lannebo Mixfond
Catella Nordic Corporate Bond Flex I
Carnegie Strategifond Aq
Just nu är min tanke att vänta och fundera 1 månad  o sedan antagligen avsluta placeringen trots förlust.
Hur uppfattar ni denna produkt / plastring ? O kostnaden?
Placeraren tycker mamma ska stanna kvar. Det skulle han själv ha gjort.
De 700000 som va placerade i räntor är i likvidamedel sedan drygt 1 år då räntefonderna upphörde  ( vi blev medvetna om det nu i december). Rådgivaren vill nu sätta dessa pengar i 3-4 nya räntefonder som han hävdar kommer ge en avkastning på en 3 % vilket jag tycker låter mycket o genom det som det är mer högrisk, hur tänker ni där?  Placeraren tittar inte på vad fonderna kostar då han tycker det är viktigare hur de går upp. Så lär ju bli en del som försvinner på avgifter även här.
Jag som är lärd att man ska ha billiga indexfonder…
Nu är min tanke att antagligen plocka ut dessa pengar också
o placera  alla mammas pengar  något sådant:
-20%aktier 80% räntor hos lysa i stället.
-20 % av värdet i 100% aktier hos lysa o resterande 80% på ett bankkonto med 0,75 ränta o insättningsgaranti.
-20% av världen i 100%aktier hos lysa och 80% av världen i räntefonder hos Avanza
Vad tror ni eller andra tankar?
Tack alla som tog er tid och läst en lång, lite rörig text skriven av en dyslektiker som själv placerar  i lysa efter hinkarna och som inte riktigt förstår denna produkt som min mamma har till en hög kostnad.
/Ina

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det låter både komplicerat och dyrt… Så det låter klokt att flytta till en enklare och billigare lösning.

Så de tog ut en startavgift på +63k plus 2% årligen och nu är värdeförändringen ”bara” -15000:- tack vare fin börs förra året. Jösses… Det är närmast skurkaktigt att lura in folk i såna här upplägg kan jag tycka.

Kommer de ta ut nån sälj/avlustavgift också?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  strukturerad placering är alltid dyrt och väldigt komplicerade och olika produkter kan se mycket annorlunda ut. Om din mor har skrivit ett avtal då kan hon inte avbryta det men avtals innehåll måste läsas noggrant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  kanske har undantag t.ex. betalar ett storbelopp för att avbryta avtal…..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Ja min mamma har en demens diagnos som uppmärksammades i och med detta så hon har inte alls förstått trots att hon läst.

  Jag fick svar när jag va på möte att det ska gå att hoppa av om hon/vi vill, ska genast ringa ock kolla om det kostar något att avbryta placeringen!
  Tack för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
 4. Vit pil

  Hej!
  Jag jobbar inom finans och kan tipsa om att göra följande:
  Det du beskriver skulle mycket väl kunna vara ett direkt olämpligt råd. Även om folk på detta forum och liknande tror att hela finansbranschen går ut på att luras så finns det strikta lagar ”rådgivare” behöver förhålla sig till. Omsorgsplikt är ett exempel. Därav skulle jag i din situation börja med att begära ut rådgivningsdokumentationen som rådgivaren MÅSTE spara i 10 år. Sedan skulle jag kontakta InsureSec för att höra vad de anser om fallet. Här kan du läsa mer om hur en eventuell anmälan till InsureSec går till:
  https://www.insuresec.se/branschreglering/anmal

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MR X
 5. Vit pil

  InsureSec kan anmäla försäkringsförmedlare. Inas mor har inte köpt försäkring, vad har InsureSec att göra?? Däremot är det Lagen om finansiell rådgivning som styr i det här fallet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 6. Vit pil

  Ingen kapitalförsäkring…
  Men tack för tippsen

  Har inte fått tag i rådgivaren ännu men läst i papprena och ser ut som det ska gå att hoppa av

  Vänligen ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det låter som en typisk säljare. Det finns väldigt få faktiska ekonomiska rådgivare som inte är säljare idag.

Om jag satt i en liknande situation skulle jag försöka få bort pengarna så snabbt som det bara var möjligt. Tyvärr kommer väl företaget kräva någon sorts kostnad för att ni ska få ut pengarna i förtid, men i min mening skulle det troligen vara värt det ändå. Om det är så galet hög risk att en börsnedgång på 40-50% raderar ut investeringens hela värde är det käpprätt åt helvete! Jag tycker att det verkar vara lägre risk att köpa trisslotter för hela summan…

Mitt råd är att till varje pris försöka få loss pengarna, sedan (om ni fortfarande känner att ni har tid att investera pengarna) och investera dom i indexfonder och räntefonder (alt. sparkonto med ränta) Efter eran risktollerans.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!
  Ja sorglig historia hur de lurar äldre personer, så många som ringde o ville placera mammas pengar efter pappa min dog o i början sa hon blankt nej.
  Nu på väg att försöka dra oss ur detta på en gång!
  Håll tummarna att vi lyckas!

  Vänligen Ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ina återkoppla gärna hur det gick. Skrämmande historia minst sagt. Lycka till

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack snälla
  Det ska jag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
 2. Vit pil

  Nu har produkten blivit såld o i morgon ska förhoppningsvis pengarna betalas ut. Min mamma hade tur då hon bara förlorade drygt 9000 på denna placering. Men vinsten med placeringen har varit att jag har fått ett intresse ( va ju tvungen att läsa på för att förstå) och utan denna hade nog mitt lilla sparkapital bara suttit på ett 0 konto, nu ser det annorlunda ut. så i långa loppet en vinst och en stor lättnad att slippa denna dyra o riskfyllda placering!

  Tack till er alla som skrev!

  Ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 12:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.