på vilka sett kan man bli lurad på i en fond?
Sök:

på vilka sett kan man bli lurad på i en fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: på vilka sett kan man bli lurad på i en fond?

Hej, undrar lite här, kanske någon vet mer än mig.

på vilka sett kan man bli lurad på i en fond? mer än dolda avgifter då?

hur vet man tex att en fond verkligen återinvesterar hela utdelningen och inte bara delar av den? är det vanligt att man driver fonder under begränsade perioder tills utvecklingen diffar för mycket mot jämförelseindex? sen lägger man ner fonden och startar upp en ny med annorlunda namn. små avvikelser växer sig ju enorma över tid som bekant och detta maskerar man genom att starta om fonderna regelbundet? sant/falskt?

bör man ha lite is i magen och låta fonder ha en historik på minst 3-5 år innan man köper dom som man rekommenderar i PPM eller liknande? då kanske man riskerar att missa en fin uppgång. jag har tex spiltan global investmentbolag, handelsbanken globala småbolag, plus småbolag sverige, aktiespararna direktavkastning osv. Jag gillar deras teman men de saknar historik. tar jag en onödig risk?

direktavkastnings index SIXDIV15SWGI tex, (Indexet avser att spegla utvecklingen i de 15 storbolag med högst direktavkastning noterade på Stockholmsbörsen senaste tre åren.) är det ens ett riktigt index? hur kan jag säkerställa det isf? vad är ens ett riktigt index? jag har hört på avanza tror jag att ”vem som helst” kan skapa ett index. dvs använder man det som säljargument och kallar det indexfond bara för att det är populärt just nu?

en känd profil anna svahn pratade i sin podd om att hon har satt ihop ett eget litet råvaruindex tex i sin privata portfölj.

sen har vi kända exemplet falcon funds ”Bland annat misstänks man ha köpt aktier i, eller lånade ut pengar till, onoterade bolag. I flera steg mjölkades sedan pensionsspararna på pengar genom olika raffinerade upplägg.”

exakta innehaven i en fond verkar svåra att få tag på, morningstar visar bara 10-20 innehav även om fonden innehåller 1500 bolag, bör jag inte studera en årsredovisning för fonden också precis som en aktie? hur har flödena sett ut osv under året. hur mycket pengar har läckt ut ur fonden och till vad.

investor investerar väl i onoterade bolag bla? hur kan jag vara säker på att dessa onoterade bolagen inte är investors ”egna” och att något fiffel försiggår? det är omöjligt för mig att kontrollera detta. nu var detta ett överdrivet exempel, men ni förstår kanske var jag vill komma.

 

som nybörjare vet jag inte på förhand vilket fondbolag eller förvaltare som är att lita på. har ni några tips hur man kan tänka?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det verkar som du läst lite väl mycket konapirationsteori på nätet.

Ja, det finns bedragare i alla branscher. Undvik nya bolag med nystartade fonder som lovar guld och gröna skogar. Undvik påträngande telefonförsäljare.

Du behöver inte vara rädd för bankernas indexfonder. Jag har själv varit med om besök från Finansinspektionen och kan försäkra dig om att kontrollen är minutiös. Etablerade bolag som Spiltan behöver du heller inte vara orolig för.

Tro mig, oron över Investor eventuella fiffel kan du lägga åt sida. Hemmagjorda index, varför skall du bry dig om dem?

Läs  Jans olika fondförslag och hans Bästa fonderna 2018. Strunta dessutom i alla konstiga hedgefonder, så kommer ditt sparande att fungera bra.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Tänkte bara tillägga lite om Index.
Som du säger så kan alla skapa ett eget index för att jämföra mot, varför vissa fonder gör det kan vara för att man anser att inget index finns som följer deras strategi, därför skapar man ett eget för att det ska finnas något att jämföra mot.

T.ex om inte ett tillväxtmarknadsindex fanns, så skulle dessa fonder mäta sig mot et globalindex, detta skulle inte medfölja en rättvis syn på fonden då dom är specifikt inriktad på en del av världen.

Ett tips är att kör på etablerade fonder och kolla deras beskrivning så får du se vilket index dom följer, då får du veta vad dom vill försöka att avkasta/överavkasta.

Hoppas detta hjälpte lite!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-14 klockan 23:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂