Parkera pengarna på mammas konto för att undvika fribeloppet?
Sök:

Parkera pengarna på mammas konto för att undvika fribeloppet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Chris

ställde för sedan frågan: Parkera pengarna på mammas konto för att undvika fribeloppet?

Hej! Jag studerar på universitet och har fem år kvar på min utbildning efter december. Jag har gjort en ganska bra vinst på mina fonder och aktier och eftersom att jag är långsiktig planerar jag inte att sälja dessa. Om jag mot all förmodan skulle behöva pengarna under universitetstiden och säljer fonderna och aktierna, kommer mitt studiemedel dras in pga vinsten.

Planen är att placera dessa pengar som finns på mitt ISK och KF på ett nytt KF i mammas namn. Jag förstår riskerna med detta men jag litar på henne till 100% och det är ju trots allt ett förskott på arv jag fått från både mamma och pappa.

Jag har två funderingar, har försökt googla och ringa runt men får inga bra svar.

1. Den uppenbara frågan är om detta rent juridiskt är lagligt, eller faller det inom, typ, olaglig skatteplanering eller dylikt? Jag placerar ju mina pengar i någon annans namn för att behålla möjligheten att ta studiemedel. Jag förstår att en del kommer tycka att det här är omoraliskt men det som är relevant är den juridiska aspekten.

2. När under 2020 ska jag göra detta, det vill säga sälja fonderna och aktierna på mitt ISK och KF, och sätta in det på hennes KF, för att få så låg skatt som möjligt? Vad jag läst beskattas KF per kvartal så det borde vara mest förmånligt att göra det sista kvartalet men när är det? Stämmer detta och vad gäller? Skulle gärna vilja få fram ett datum och göra det då.

Hade jag vetat vilka konsekvenser detta gett så hade jag inte tagit mitt arv och väntat tills mina studier är klara. Tack på förhand till alla som kan hjälpa till och ha en fortsatt bra dag!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fribeloppet inom studiemedlen tas bort under 2020 på grund av corona

”Att fribeloppet tas bort för alla som studerar med studiemedel är en tillfällig ändring på grund av coronakrisen. Från och med 2021 ska de gamla reglerna börja gälla igen.”

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan slippa dubbelskatta för insättningen om du tar ut pengarna från det gamla kontot före kvartalets slut och sätter in på det nya kontot direkt efter nästa kvartalets början. Nästa kvartalsskifte börjar den första oktober.

  Om du gör på det sätt kan du spara ca 0,1% i skatt, dvs. en hundralapp om du sätter in 100 000 kr. Sen finns det alltid en risk att börsen går upp mer än de 0,1% under de dagarna vid kvartalsskiftet när du står utanför börsen. Så egentligen spelar det ingen (större) roll när du flyttar pengarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  När jag läser meddelande från CSN, är det inte alla utbildningar kan slippa att räkna fribelopp, ”Genom att ta bort fribeloppet behöver en studerande som vill gå in och arbeta i vården, eller andra samhällsviktiga funktioner…”,

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Helt rätt. Jag läste inte fortsättningen och trodde att ”alla” inkluderar alla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  Vad e fribelopp

  0
  Gravatar ikon för användaren
  SELMENIA Ferreira Briggenhamn53@gmsil.com

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Planen är att placera dessa pengar som finns på mitt ISK…”

 

Så, du har massa pengar och gjort stor vinst på ett ISK. Det räknas ju inte som inkomst?

Den enda ”inkomst” du får av detta är ju schablonbeskattningen, och den struntar ju i om det gått bra för dig och dina fonder eller ej.

Om du har låt oss säga 2 000 000kr på ditt ISK (och om det var vinst eller ej spelar ingen roll), så ger det dig en (fiktiv) inkomst på ca 30 000kr om året enligt skatteverket. Detta är ju under det belopp som CSN börjar dras in.

 

Fribeloppet 2019 för heltidsstudier är 175 686kr, vilket innebär att du skulle kunna ha över 11 miljoner parkerade på ditt ISK utan att det riskerar att dra ner på ditt CSN. Eller missförstod jag din fråga?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-16 klockan 12:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.