Passerat 30, dags att pensionspara men vad är bäst?
Sök:

Passerat 30, dags att pensionspara men vad är bäst?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isabelle m

ställde för sedan frågan: Passerat 30, dags att pensionspara men vad är bäst?

Hejsan! Tack för en mycket bra sida! Har precis bestämt mig för att börja spara långsiktigt! Tänker mig runt 700 kr i månaden! Har börjat månadsspara i en indexnära globalfond 300 kr i månaden redan.

Men vad ska jag göra med resten? Sparkonto med ränta känns så tråkigt. Har du något tips angående lågrisk fonder / portföljer för ett långsiktigt sparande?

Eller ska jag köra hela slanten i global indexnära istället?

Fick tips om kapitalförsäkringar men förstår inte den egentliga skillnaden faktiskt…

Mvh och keep up the good work!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom du skrivit att du är i 30 års åldern så har du lång tid kvar tills pension. Därför bör du inte spara i lågrisk fonder. Lägg allt i globalfonden du redan börjat spara i, enkelt och bra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett vanligt ISK (investeringssparkonto) duger utmärkt. KF har jag förstått det som snarlikt men med möjligheten att sätta olika förmånstagare.

Med tanke på den långa tidshorisonten (30+ år) talar det mesta för att du bör ta relativt hög risk dvs hög andel eller rentav enbart aktiefonder. Det kommer antagligen ge bäst resultat i slutändan men vägen dit kan upplevas lite ”svajig”.

När du, om många år, börjar närma dig uttaget av pengarna så säljer du av en viss andel aktiefonder och köper räntefonder för motsvarande. Då sänker du din risk succesivt.

För att göra det enkelt tror jag du med fördel lägger dina 700:- i sparande i en bra och billig global indexfond.

När du ändå är inne och kikar på pension se även över ditt val i PPM (AP7 aktiefond är svårslagen) samt ev ITP. Ett misstag jag gjorde till en början var att ha bägge delarna i traditionell försäkring (lägre andel aktiefonder). Har du möjlighet till fondförsäkring för halva itp:n väljer du med fördel detta.

Lycka till! Förhoppningsvis är detta några små åtgärder nu som du kommer ha stor glädje av längre fram.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej

  Jag skulle rekommendera BetterWealths pensionsportfölj. Den gör just det. Nu när det är länge kvar tills din pension investeras dina pengar till hög risk, sen när du närmar dig så minskas risken automatiskt. Dessutom har de ett riktigt snygg guide som visar hur mycket du faktiskt bör spara varje månad och vad du kan förvänta dig att få utbetalt varje månad sen när du går i pension.

  Mycket enkelt och på ett ISK konto.

  Dessutom tror jag de har någon typ av kampanj just nu, skriv till dem i chatten så kan du säkert få något. jag fick 300 kr när jag började pensionsspara

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Jonasson
 2. Vit pil

  Jag är förvånad över vad lite som nämns om placering av tjänstepensionen. Jag hjälpte en kompis som haft tjänstepension i cirka 10-12år nu men endast 178 000kr låg där. Hög förvaltningskostnad och mycket räntor trotts lång tid till pensionen. Han visste inte ens att han kunde göra ett aktivt val i den. Så mycket avkastning som gått förlorad…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas B

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Passa dig för better wealth. De är 3x så dyra som lysa. Och minst 5x så dyra som om du gör en egen portfölj

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  BetterWealth är vad jag vet den enda som erbjuder en äkta pensionsförvaltning som viktar ner risken med tiden. Bara det tycker jag kan vara värt lite mer i avgifter.

  BetterWealth tar lite (0,4%) mer i avgift av en anledning. Att de faktiskt gör något för pengarna. En Statisk ”re-balanserande” portfölj som lysa använder är ett enkelt men ineffektivt sätt att förvalta pengar på lång sikt.

  Det lysa gör kan du göra helt själv gratis hos Avanza.

  Tycker att det är en fel att jämföra genom att bara titta på avgifter när det är så mycket som skiljer under huven på de två tjänsterna. Jämför du avkastningen på ett år (efter att alla avgifter är dragna) så förstår du vad jag menar.

  / Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Jonasson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack snälla alla :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-05 klockan 19:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.