Passiva hinken på Nordnet och mellanrisk på lysa?
Sök:

Passiva hinken på Nordnet och mellanrisk på lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Passiva hinken på Nordnet och mellanrisk på lysa?

Hej!

Jag har aldrig kunnat så mycket om sparande då jag under många år varit student och inte haft så mycket pengar att spara. Nu är jag dock börjat arbeta och tjäna pengar så har varit i behov av att lära mig investera.

Innan jag började läsa på denna blogg om 4 hinkar så startade jag ett Nordnetkonto och la pengar i 3 fonder (Länsförsäkringar global indexnära, SEB Sverige indexfond och Swedbank Robur acces Asien).

Sedan hittade jag rika tillsammans och lärde mig om fyra hinkar och lysa. Så jag öppnade ett konto på lysa med en 60/40 fördelning. Min buffert har jag på ett vanligt sparkonto.

Min fråga är väl egentligen om det finns någon nackdel att göra som jag gör att ha den passiva hinken på Nordnet med enbart aktiefonder? Fördelen med att slippa ombalansering som lysa tillför spelar ju mindre roll om den passiva hinken är 100 % aktiefonder som i mitt fall. Men då rekomenderar ju principen att jag borde ha 10% räntor i den hinken.

 

Alltså, borde jag sälja mitt Nordnet-innehav och starta en passiv 90/10 hink på lysa istället?

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den passiva hinken behöver egentligen inga räntefonder. Skulle du verkligen sova bättee om natten av att ha 10% räntor i en portfölj du ändå har på lång sikt? Säg att börsen sjunker 30% som i våras; mår du bättre av att bara tappa 27%? Själv tycker jag att det ligger inom felmarginalen och hade istället legat vaken när börsen går upp och jag missar 10% av uppgången.

Jag har min mellanrisk på Lysa och passiva hinken helt i Avanza Global och Avanza Emerging Markets. Ingen ombalansering. Alltså i princip samma upplägg som du tänkt dig.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Emil, men ville bara lägga till varför jag valde 10% ränta istället för 100% även fast jag planerar att äga aktier hela livet.

Någon gång under resans gång kanske man vill börja spendera lite. Och då är det ganska skönt att ligga rätt placerad redan från början. 10% är egentligen bara 2,5x 4% om man kör lite av FIRE safe withdrawl rate. Även om vi har en sur börs 2-3 år så kommer man åt sina 4% per år i 2,5 år iaf utan att behöva sälja aktierna.

Att ha 90/10 på lysa är jag desto mer tveksam till eftersom du inte kan sälja räntorna separat där. vill man skydda sig mot volatilitet bör man man nog dra ner risken ännu mer för att det ska få effekt som du säger. -30 eller -27 det är sak samma. har du däremot en 70/30 på lysa så går du bara ner -21 istället för -30.

 

100% aktier hos nordnet långsiktigt är nog bra tror jag, du kan göra en billigare portfölj än lysa.

vill man bara köra lysa hade man kunnat köra en 100/0 och en 80/20 tex. då har man två portföljer, en som avkastar kanske 7% med stora svängningar och en som avkastar 2-3% med lite lugnare svängningar som man kommer kunna sälja av tidigare om man behöver pengar. summan av dessa två portföljer blir din totala portfölj. jag vet man tappar lite vitsen med att ha en fondrobot, men man har ändå lite mer kontroll över vad som säljs och vad som köps. köper eller säljer du aktier eller räntor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja, bra poängterat! Men man behöver inte hålla de där 10% räntorna hela tiden för att ha 2,5 årsutgift på lager när man går i pension. Det räcker att införa räntor när man börjar närma sig.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-05 klockan 14:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.