Pausa fondsparande
Sök:

Pausa fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Pausa fondsparande

Hej,

Jag styrde upp mitt sparande för en månad sedan från att bara ha det liggande på ett konto till att skapa tre olika portföljer enligt ditt upplägg här på bloggen. Vi tänker långsiktigt med sparandet men blir så osäker nu när marknaden är så här. Vi har satt 3X5000:- men funderar nu på om vi ska pausa sparandet eller om man ska tänka att man köper billigt varje månad nu till att det kan stiga sedan…..?

Tack snälla för hjälpen !

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har inte pausat mina insättningar och tänker inte heller göra det. Jag sparar långsiktigt och jag är inte professionell nog att kunna tajma marknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tänk dig att du ska köpa en ny tv. Du hittar den i affär på rabatt som varar veckan ut. Skulle du vänta till nästa vecka så du kan köpa den till normal pris?

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Enligt mig vore det helt kontraintuitivt och således ingen bra idé att pausa sparandet då börsen går ner. Ett stort misstag som många gör på börsen är just att inte investera när börsen går dåligt, men att sedan investera när börsen går bra igen. Men det man gör då är att man inte köper några fonder (eller till och med säljer av sitt innehav) när börsen är billig, och istället köper fonder när börsen är dyrare. Det vore lite som att medvetet vänta tills efter mellandagsrean med att shoppa, då priserna börjat stiga igen. Rent psykologiskt så är detta dock väldigt normalt – vi människor har en stark aversion mot att förlora och vi låter därför ofta rädslan styra. När börsen går ner så är det läskigt att investera eftersom vi är rädda att den ska sjunka ännu mer, och vice versa. Men som Jan ofta framhäver så är det ytterst svårt (och långsiktigt nästintill omöjligt) att försöka tajma marknadens upp- och nedgångar. Det är det som är den stora styrkan med ett långsiktigt månadssparande: eftersom du investerar både när börsen gått ner och när den gått upp så komer priset du betalat för dina fonder hamna på ett medelvärde till fördel för din portfölj.

Mitt råd är alltså att inte pausa sparandet bara för att marknaden gått ner, för marknaden kommer med stor statistisk sannolikhet att svänga upp igen, och om du fortsätter spara nu så kommer du bara ha fått ”rabatt” på dina fondköp!

Med vänlig hälsning,

Emil Torpman

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk dig att du ska köpa en ny tv. Du hittar den i affär på rabatt som varar veckan ut. Skulle du vänta till nästa vecka så du kan köpa den till normal pris?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-08 klockan 18:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.