Påverkar CSN-lån din möjlighet till bolån?
Sök:

Påverkar CSN-lån din möjlighet till bolån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Påverkar CSN-lån din möjlighet till bolån?

Hej!

Jag har en termin kvar på studierna och har sparat ihop kontantinsats + lite till.

Jag har inga csnlån men har inför sista terminen tänkt ta lånet för att ha en buffert eller mer utrymme rent ekonomiskt vid mitt köp av lägenhet.

 

Min fråga blir då, påverkar mitt kommande csn-lån i en termin min möjlighet till lånelöfte elelr bolån när jag sedan jag köpa?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I teorin påverkar alla skulder och krediter dina möjligheter att få lån men lån för en enda termin blir ju inte mycket mer än 50 kkr så kostnaden är marginell, studielån betalas ju tillbaka på så lång tid. En kreditkortskredit på lika mycket påverkar betydligt mer, liksom anställningsform.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, det påverkar hur mycket du kan låna. Men ditt låneutrymme minskar med mindre än vad din kontantinsats ökar om du tar ut lånet.

Jag provade att lägga in min inkomst etc. i Handelsbankens kalkylator. Hade jag inte haft något CSN-lån så hade jag kunnat låna 140 000 kronor mer. Men mitt CSN-lån är på 280 000 kronor. Alltså kan jag köpa en dyrare bostad när jag har tagit CSN-lån än om jag inte hade tagit det.

Synd att du inte tagit ut CSN-lån tidigare. Det är det bästa lånet man kan ha, och är jättebra att ta för att spara ihop till en kontantinsats.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-20 klockan 22:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.