Påverkar en uppdelning av portföljen mellan Avanza och Nordnet portföljens prestanda??
Sök:

Påverkar en uppdelning av portföljen mellan Avanza och Nordnet portföljens prestanda??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav Åström

ställde för sedan frågan: Påverkar en uppdelning av portföljen mellan Avanza och Nordnet portföljens prestanda??

Hej, tack för en superbra blogg samt podd!

Jag har nyligen påbörjat mitt sparande i en portfölj inspirerad av både Ray Dalios ”All Weather”-portfölj samt Rika Tillsammans-portföljen. Hittills har jag använt Avanza där jag investerat 52,5% av portföljen i olika tillgångar (aktier, mellanlånga räntor samt råvaror). Men precis som ni diskuterat i podden så har jag stött på problem med att köpa andra tillgångar som portföljen kräver, tänker i synnerhet på iShares 20+ Year Treasury Bond ETF samt ETFS Physical Swiss Gold (GZUR). Dessa tillgångar motsvarar 47,5% av ”All Weather”-portföljen.

Min fråga blir således, påverkas portföljens prestanda (utdelning, skatt m.m) om portföljen delas upp så att 52,5% (aktier, mellanlånga räntor och råvaror) investeras i ett ISK-konto hos Avanza medan resterande 47,5% (långa räntor och guld) placeras i ett annat ISK-konto hos Nordnet? Eller bör jag flytta över samtliga tillgångar till Nordnet och ha hela portföljen där istället?

Därtill undrar jag om någon vänlig själ sitter inne på en bra filosofi för att månadsspara i ovanstående, börsnoterade fonder (iShares och GZUR). Guld är ju förhållandevis dyrt att köpa men innehåller samtidigt enbart 7,5% av ”All Weather”-portföljens totala värde. Då jag endast månadssparar 2000-4000 kr så har jag inte råd att köpa guld varje månad. Hur kan jag rent strategiskt gå tillväga för att fortfarande ha en portfölj där guld utgör ca. 7,5%? Är det vettigt att köpa mer guld ena månaden (säg 12% av portföljens totala värde) för att nästa månad inte köpa något alls och därigenom göra en omfördelning? Tacksam för förslag!

Bästa hälsningar,
Gustav

 

 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gustav!

Det är exakt det som är problemet med den typen av portföljer och månadssparande, oftast går det inte att månadsspara i alla tillgångar varje månad eftersom dom har ett väldigt dyrt inköpsvärde samt ett väldigt hört courtage för köp!

Tycker det låter som en bra idé att köpa en tillgång ibland och sedan nästa månad köpa något annat! Man måste inte köpa alla varje månad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

100 procent är alltid 100 procent . Om du fördelar ditt sparande med två fonder på 52.5 respektive 47.5 procent så spelar detta ingen roll. Du kan exempelvis ha 10 fonder med 10 procent vardera, avkastningen blir densamma ändå!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Flytta allt till Nordnet alternativt vänta och se om Avanza börjar erbjuda samma fonder som Nordnet, men att dela upp det på både Avanza och Nordnet är ju bara helt meningslöst. Dels för att det krånglar till det hela och dels för den extra beskattningen vid varje ombalansering.

Med så liten summa att köpa för varje månad kommer courtaget att äta upp en stor del av köpesumman. Du borde definitivt månadsspara i någon annan fond, tex en råvarufond och köpa guld efter att du sparat ihop en summa.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen!

tack Robin, Nestor och Havde för bra svar!

Havde: Vad är det för extra beskattningen du åsyftar vid ombalansering? Beror inte det på vilken ombalanseringsstrategi man tillämpar? Tänker om det är skillnad om man vid en årlig ombalansering väljer att sälja samtliga tillgångar för att sedan köpa om tillgångarna i rätt proportioner – kontra att månadsvis köpa olika mycket av respektive tillgång för att nå/upprätthålla önskad balans.

För tillfället sparar jag 7,5% av portföljen i en råvarufond som inte är börsnoterad, så den är toppen att månadsspara i. Den är dock inte exponerad mot guld, men är inne på din linje att köpa guld vid tillfälle. Om inte annat, något tips på en guldfond som inte är börsnoterad?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänkte om du tex. säljer något hos Nordnet och köper för det hos Avanza men det var inte det starkaste argumentet direkt :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Havde
 2. Vit pil

  Jaha, okej jag förstår. Det är ändå en bra poäng att ha i bakhuvudet. Min tanke var nog emellertid att vid ombalansering/försäljning av tillgångar på Avanza att köpa fler tillgångar på Avanza och vice versa med Nordnet :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav Åström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-01 klockan 11:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.