Påverkar storleken på mitt innehav förvaltningen?
Sök:

Påverkar storleken på mitt innehav förvaltningen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eric

ställde för sedan frågan: Påverkar storleken på mitt innehav förvaltningen?

När man träffar banker och de presenterar sitt bästa disk-erbjudande så pratar de ofta om att det ”krävs” en viss summa för att förvaltningen ska fungera bra (inte att förväxlas med PB gräns). Ofta i spannet 5-10 miljoner. På vilket sätt kan volymen avgöra hur effektiv förvaltningen blir?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om man tänker avkastningen man kan få på sparande, ökningen i procent lika mycket oavsett om du satt in tio tusen eller en miljon. Självklart kan det bli ännu mer pengar om man sätter in mycket men det betyder inte att det inte är värt att investera mindre summor! Ska man hålla på med mer avancerad värdepapper såsom derivat så kan man behöva gå in med större summor. Vill man däremot t.ex. spara i fonder så kan man även spara 100kr i månad och få en rejäl tillväxt över tid.

Banker tjänar självfallet mer på att man sätter in tio miljoner än tio tusen och detta är en anledning till att de hellre ser att kunder gör så.

Hoppas det svarade på frågan!

Vänliga hälsningar

Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vilken typ av förvaltning är det som de föreslår i sådana fall?

Överlag rekommenderar banker gärna de produkter de själva tjänar mest på. Om man själv bygger upp exempelvis en fondportfölj som man bara behöver obalanser någon som om året är det inte summan i slutändan som är den stora faktor. Procent är procent, oavsett om det är på 15 000 kronor eller 15 miljoner. Spontant tänker jag att de kanske rekommenderar produkter med höga avgifter, courtage med mera? Är avgifter höga kan det komma att bli så att det ”äter upp” ett litet kapital.

Det har skrivits en del på bloggen om rådgivare, kan vara intressant att kika igenom.

8 tips för dig som vill välja en finansiell rådgivare eller private banking

Även intervjun med oberoende finansiella rådgivaren Henrik Tell kan ge intressanta syner på rekommendationer från banker etc.

Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Banken har alltid en övergripande uppfattning om åt vilket håll som både räntor och aktier förväntas utvecklas. Det spelar ingen roll om kunden har 250 eller 25 000 aktier i låt oss säga ABB. Den procentuella utvecklingen blir densamma i båda fallen.

Banken har däremot  ett intresse av att tjäna pengar. Det är därför helt naturligt att man jagar stora volymer. Ju större affärer, desto större courtage.

Blir det så mycket bättre om man låter banken sköta förvaltningen? Nja, själv skulle jag inte göra detta. Visserligen kan du som storkund få vara med på några nyemissioner, men bankens avgifter brukar äta upp detta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-07 klockan 23:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.