Påverkas bolåneutrymmet av kreditkort?
Sök:

Påverkas bolåneutrymmet av kreditkort?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av P

ställde för sedan frågan: Påverkas bolåneutrymmet av kreditkort?

Hejsan,

Jag har tänkt skaffa kreditkort (bensinkort) i samband med att jag köper bil inom kort. Syftet är förstås att håva in bonus och bensinrabatter men att fakturan betalas i helhet varje månad. Funderar dock på om det stämmer att det påverkar mitt framtida låneutrymme för bostad? Har hört att hela den beviljade krediten räknas in som utnyttjad, dvs skulle man fått låna 3 000 000 enligt bankens kalkyl blir det 2 950 000 om man innehar ett kreditkort med kreditgräns på 50 000, även outnyttjad. Stämmer detta? Är det i så fall en anledning att ansöka om en lägre kreditgräns?

I praktiken innebär väl kortet att jag kommer ligga en månad efter med betalning av mina utgifter jämfört med idag, dvs i övergången till kreditkortet kommer jag ”få loss” en månads utgifter som kan läggas till sparande tillsvidare (till den eventuella dag jag återgår till debet och då betalar dubbelt under en månad). Det är dock inga stora summor, kanske 10 000 i månaden, och därför inget som kompenserar ett minskat bolåneutrymme på exempelvis 50 000.

 

Har för övrigt redan bostad och bolån och det är inte aktuellt med flytt på 3-5 år ändå. Fast jobb, ett CSN-lån men inga andra krediter/lån/delbetalningar varken nu eller tidigare i livet.

Tack pfh!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag stämde av med en gammal bankkollega. I hens bank kunde man ha kreditkort med summa beviljade krediter upp till 70 000 kr utan att det påverkade utrymmet.

Det tycker jag låter rimligt. Ett  bankkort och ett par bensinkort så blir det lätt detta belopp. Samtidigt är det tveksamt om man behöver så mycket mer.

Om det är likadant i andra banker vet jag inte. Rimligt sett borde det vara någorlunda det samma. Vad som gäller om 5 år, det får vi se….

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 09:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.