Påverkas ens egen budget av vad som händer i samhällsekonomin och i omvärlden?
Sök:

Påverkas ens egen budget av vad som händer i samhällsekonomin och i omvärlden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kanthima Malai

ställde för sedan frågan: Påverkas ens egen budget av vad som händer i samhällsekonomin och i omvärlden?

Hur påverkas din budget av vad som händer i samhällsekonomin och i omvärlden? 

Hur hänger privatekonomi ihop med samhällsekonomin och hur påverkas det av varandra?

Vad kan hända med min privatekonomi om exempelvis räntan höjs eller sänks eller om Sverige hamnar i en låg- eller en högkonjunktur?

Vad är det som skapar en låg/högkonjunktur?

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej,

Bra frågor! Privatekonomin hänger mycket ihop med hur ekonomin ser ut i samhället. Samhällsfrågor såsom politik kan i högsta grad påverka aktiebolag som privatpersoner lagt sina sparpengar i till exempel. Exempelvis finns det de som har aktier i skola eller vård, där finns en politisk risk ifall regeringen skulle sätta vinsttak för vinster i välfärden.

I högkonjuktur går ofta lönerna upp och vi får mer pengar att röra oss med. Skulle det istället bli lågkonjuktur så kan en del bli av med sina jobb, få pressade löner etc. För att klara lågkonjuktur brukar man ofta prata om att dra ner på sina utgifter, betala av lån och se till att man har en stabil tjänst.

 

Räntan brukar i vanliga fall sänkas i lågkonjuktur för att gynna konsumtionen eftersom det då blir lättare att köpa bostad till exempel. Just nu är vi i en speciell situation då vi har extremt låg ränta men är mitt i en högkonjuktur. Alltså är hur räntan skulle påverkas om pågående högkonjuktur tog slut inte självklart.

 

Som privatperson med bostadslån skulle månadskostnaderna bli högre varje månad om räntan höjdes, vilket ger mindre pengar i kassan till annat. Samtidigt skulle obligationsfonder minska i värde om räntan höjdes medan korta räntefonder skulle kunna gynnas, vilket påverkar många privatpersoners sparande.

 

Lågkonjuktur kan triggas av mindre efterfrågan på varor eller tjänster så företagen förlorar pengar, måste säga upp personal och arbetslösheten går upp.

Bifogar en länk där man kan läsa mer om räntor och dess påverkan.

https://www.compricer.se/wiki/reporanta

 

Vänliga hälsningar

Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-09 klockan 08:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.