PB / Rådgivning / Stora summor pengar
Sök:

PB / Rådgivning / Stora summor pengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: PB / Rådgivning / Stora summor pengar

Hej Jan

Ärvde för en tid sedan en anselig summa pengar och med den indirekt en tillgång till min banks private banking-tjänst. I stunden kändes det självklart att anta detta erbjudande men har mer och mer börjat ifrågasätta om detta val passar mig. Jag är i sak inte intresserad av att detaljstyra min ekonomi men vill ha förståelse för de val jag gör och vilken strategi som hålls, detta känner jag inte att jag får idag.

Du rekommenderar ofta att man ska vända sig till en oberoende rådgivare vilket låter mycket sunt. Men hur vet jag med i förhållande liten kunskap om placeringar att den rådgivare jag vänder mig till verkligen ger mig goda råd? Det finns ju en viss trygghet i att ha ett stort bolag som en storbank bakom sig till skillnad från ett ”litet” och i förhållande okänt företag.

Vidare, om jag redan nu vet att pengarna ska placeras på lång sikt (10-20+ år). Finns det då anledning att välja en rådgivning eller kan man likväl själv sätta pengarna i portföljer enligt de exempel du ger såsom 60-40/90-10?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin,

Jag förstår exakt problematiken.

Jag vidhåller mitt tips om oberoende rådgivare. Dock är min erfarenhet faktiskt lite motsatt – ju mindre bolag, desto bättre (utifrån att de gör rätt för sig) eftersom man som kund är viktigare. I en stor bank eller organisation så finns det alltid en annan kund. Av private banking har jag bara dåliga erfarenheter och då har jag ändå testat 3-4 olika stycken. Den enda fördelen är att man har någon att ringa när man vill något, men i övrigt skulle jag inte ge dem en krona.

Som du själv skriver så rekommenderar jag oberoende finansiella rådgivare och de två som jag upplever är bäst är Henrik Tell (http://www.effektivff.se) och ett företag som jag träffat ett par gånger Lyra (http://www.lyrawm.com). Du får gärna hälsa från mig i båda fallen.

Sedan håller jag helt med dig i att det är enorm fördel att veta och kunna själv. Jag brukar vilja förstå innan jag delegerar saker. Jag behöver inte kunna genomföra det själv, men jag vill förstå vad någon annan gör. Nu är jag ju part i målet här, men jag skulle faktiskt rekommendera att avsätta en heldag på min workshop. Under den dagen kommer du att få förståelsen för mer än 95 % av vad de två finansiella rådgivarna gör rent praktiskt, du får en egen plan som du antingen kan exekvera själv, delegera till rådgivarna eller använda en fondrobot som Lysa (annonslänk).

Slutligen skulle jag säga att det andra värdet med en finansiell rådgivare som många inte tänker på är att hens uppgift många gånger (särskilt i kriser) är att vara någon som hindrar (eller åtminstone varnar skarpt) innan man gör dumma saker med sina pengar. Man ska inte underskatta sig själv som sina pengars fiende, särskilt om man inte varit med om börskrascher, lågkonjunkturer och andra svårare ekonomiska tider.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-23 klockan 19:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.