Peer2peer-lending
Sök:

Peer2peer-lending

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hans G

ställde för sedan frågan: Peer2peer-lending

  1. John hur ser du på lendify och liknande aktörer? Anser du det vara för riskabelt ? Du har ju själv råkat illa ut vad jag förstår .
  2. skulle du kunna bjuda in och ”grilla” någon per2per om risker , trygghet etc
  3. i vilken hink hamnar typ lendify?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Själv investerar jag i Mintos http://www.mintos.com. De är baserade i Lettland men expanderar med kontor i Europa. Det fungerar som en marknadsplats för kreditgivare som finansierar (säljer)lånen till dig, så du sprider ut din risk inte bara på person basis, utan också på länder och kredit givare. Nöjer man sig med ränta på mellan 7-12% får man också en återköpsgaranti om låntagaren inte betalar sitt lån. Det finns även svenska kredit givare som finansierar sina lån där.

Största risken ligger i om en kreditgivare går under och inte kan fullborda sin garanti (det har hänt en gång med Eurocent, och Mintos arbetar med att kräva tillbaka pengar för investerarna samt vida åtgärer för att förhindra att det händer igen. Men med 50+ kreditgivare (loan orginators) så kan man diversiera sig rejält. Skulle Mintos gå under så finns avtal med en advokatbyro som ska arrangera att kreditföretagen köper tillbaka lånen de sålt till dig. Så en Trustbuddy incident är reducerad.

Mintos är en väldigt populär P2P i Tyskland. Jans ”kollega” skulle man kunna kalla det, en välkänd investerarbloggare i Tyskland besökte dem i Lettland och gjorde en intevju (på engelska, börjar runt 01:00 https://www.youtube.com/watch?v=wJIfBtLKF74). Väldigt bra intervju som kompletterar information på Mintos hemsida.

Man kan investera i många valutor, jag kör bara med Euro och Buyback garanti, men vill man vara galen kan man investera i tex Rubel i Ryssland, vilket också ökar risk men också möjlig ränta.Det är också möjligt med SEK men utbudet av lån är vädligt låg.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-28 klockan 14:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.