Penga-bevarande-maskin?
Sök:

Penga-bevarande-maskin?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan

ställde för sedan frågan: Penga-bevarande-maskin?

Hallå

Sitter och tittar igenom min mors placeringar efter fars bortgång och efterföljande arvsskifte. Man kan konstatera att mina föräldrar utan att egentligen anstränga sig har haft en väldigt effektiv pengamaskin uppsatt:) Denna har nu resulterat i en mycket respektabel fondportfölj och en rätt så värdefull aktieportfölj.

Mor är 88 år gammal men väldigt pigg för sin ålder. Dock inte särskilt intresserad av den berömda guldkanten (hon är den gamla strävsamma sorten) utan sparar mer för en tryggad ålderdom och därefter för framtida generationer. Det finns nog anledning att se över placeringarna med tanke på att hon har åtnjutit många år av uppgång på sina och fars fonder och aktier.

Portföljen har 56% aktieplaceringar, 38% ränteplaceringar och 6% ”alternativa placeringar”. Medelrisk någonstans kring 4,5 på en sjugradig skala. 25% av fondtillgångarna i indexfonder med låg avgift (kring 0.65%) och resten i fonder med en avgift kring 1.2-1.5%. Fonderna sitter på ett vanligt fondkonto (inte ISK)

Vi barn tycker nog att hon har en rätt så hög risknivå för sin ålder (mer än jag skulle vilja ha vid den åldern iallafall) och att det kanske är dags att ta hem vinsten och balansera om mot en mer konservativ riskfördelning.

Frågor:

1. Hur ser en lämplig sparstrategi ut för en 80-plussare? Funkar hinkmodellen eller skall man tänka på något annat sätt?

2. Finns det något man borde tänka på vid en eventuell ombalansering? Det blir ju en rejäl vinstskatt som skall ut men det är ju inget att göra åt gissar jag.

Tacksam för tips.

-h

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vinstskatt blir det ju oavsett om man säljer och balanserar om ni eller senare, eller om man byter från dyra fonder till billigare.

Risknivån beror ju till stor del på sparhorisonten och om hon inte har för avsikt att använda pengarna får man väl ändå säga att det är en lång sparhorisont, vilket innebär att det kan vara OK med en hög risk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med Lukas.
  Du skriver om att pengar ska gå i arv, då handlar det om en längre sparhorisont och risken kanske stämmer ganska bra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-09 klockan 19:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂