Pengar liggandes på Aktie- och fondkonto (AF) Avanza? Nybörjare med aktier och skatt.
Sök:

Pengar liggandes på Aktie- och fondkonto (AF) Avanza? Nybörjare med aktier och skatt.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof

ställde för sedan frågan: Pengar liggandes på Aktie- och fondkonto (AF) Avanza? Nybörjare med aktier och skatt.

Jag har 100 000:- liggandes på ett AF konto hos Avanza. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med dessa pengar men det lutar åt att jag ska köpa aktier.

Jag har strategiskt inte överfört in pengarna till mitt ISK konto då det innebär extra skatt att ha pengarna liggandes där. Om jag inte investerar i aktier kommer jag föra tillbaka summan till mitt vanliga bankkonto.

Min fråga är nu ifall det finns någon direkt nackdel med att ha pengar liggandes på sitt AF på Avanza? Drar jag på mig extra avgifter/ skatt genom att ha pengarna där?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du drar inte på dig några extra avgifter, men eftersom du inte får nån ränta tappar pengarna köpkraft pga. inflation.

Mitt råd är att lägga pengarna på ett Sparkonto+ hos Avanza i väntan på att du bestämmer dig. Då får du lite ränta i alla fall. Förmodligen är det även bättre ränta än på ditt vanliga bankkonto.

Steget från bankkonto till aktier är väldigt stort vad gäller risk. När behöver du pengarna? 1 år? 5 år? 10 år? Det är sparhorisonten som avgör om du bör ha dom på börsen, i kontanter eller en kombination.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för svaret! Okej låter bra, jag ska öppna ett sparkonto+ och lägga i summan där. Kan nog månadsspara lite till det kontot också under året istället för att bara ha det på banken. Jag har redan ungefär 67000:- i aktier på ISK så det blir nog en bra kombination. Planerar att ha pengarna där på en obestämd tid framöver men kommer nog investera mer av summan i aktier när tiden känns rätt :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Olof

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-06 klockan 01:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂