Pengar på banken!?
Sök:

Pengar på banken!?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av chrivi

ställde för sedan frågan: Pengar på banken!?

Jag vet ju egentligen svaret på frågan Men.. har svårt att ta steget fullt ut

Jag är 54 år gammal har sparat i fonder länge men inte fullt ut och aktier i ett år på riktigt, sparandet ska pågå åtminstone i 10 år och bli en guldkant som pensionär. Det går bra jag lär mig, läser allt och silar det som inte gäller mig. Har inga lån bor i ett hus med min man så jag har låga utgifter lägger ca 3000 på fonder och en del aktier mest investmentbolag i månaden. Mitt problem, är att jag har pengar på banken, utan ränta som inte jobbar! Tänker att jag skulle investera i flera fonder men det är trögt att ta steget fullt ut ”man vet vad man har” Hur kan jag motivera mig att ta steget fullt?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skaffade ett konto på Lysa.se när jag blev less på att se pengarna sitta och snarka bort på banken. De ställer frågor som hjälper dig att förstå din egen risknivå så att du får en bra mix av den riskabla aktiemarknaden och de tryggare räntorna. Tyvärr sitter Lysas räntefonder på ett ISK så just nu blir det väl ingen ränta kvar efter skatt, men det är ändå ett bra sätt att komma igång. Den stora vinsten som jag ser det är just frågorna och informationen så att du kan känna dig trygg.

Ett annat alternativ, eftersom tidshorisonten är 10+ år, är att skaffa ISK på Avanza och gå all-in i Avanza Global. Anledningen till att jag väljer just den fonden är för att det är den billigaste globala indexfonden. Den investerar i samma index som Länsförsäkringar Global Indexnära som Jan brukar rekommendera i sina portföljer här på Rika Tillsammans, men till en lägre kostnad. Även Småspararguiden rekommenderar att man lägger de långsiktiga pengarna i en billig global indexfond.

Glöm inte att trappa ner risken i era investeringar allt eftersom ni närmar er att ni ska ha pengarna. Det finns nog inget tråkigare än att se hälften av pengarna försvinna i en börskrasch dagarna innan ni tänkt använda dem. Hos Lysa är det lätt, bara att dra i ett reglage så får ni mindre aktier och mer ränta. På Avanza får ni själva sälja aktiefonden och välja vart pengarna ska ta vägen sedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-21 klockan 10:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.