Penningpolitik/finanspolitik
Sök:

Penningpolitik/finanspolitik

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

Den här artikeln publicerades 2017-05-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Penningpolitik/finanspolitik

Vilka risker kan det bli om penningpolitiken och finanspolitiken inte har samma målbild?? Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Eftersom finanspolitiken styrs av regeringen och penningpolitiken av riksbanken så är de lite olika. Finanspolitiken är, ja, politiskt styrd av sittande regering och kan hanteras väldigt olika av de olika politiska blocken t.ex. Tillsammans med penningspolitiken har de ett gemensamt ansvar för att stabilisera Sveriges ekonomi. Centralbanken som styr penningpolitiken har t.ex. ansvar för att kontrollera inflationen så den varken rusar eller är för låg, detta exempelvis genom att det är de som sätter styrräntan. De två typerna hänger ihop men är ändå olika, exempelvis så har vi genom finanspolitiken ränteavdrag och via penningpolitiken extremt låga räntor vilket innebär att det är extremt billigt att låna, det nästan premieras.

Om sambandet mellan dem kan du läsa här:

Klicka för att komma åt 45-4-jh.pdf

Exakt vilka risker som kan komma är svårt att peka på, låter lite som en skoluppgift faktiskt haha! Vill du ha förtydligande så återkom, men länken borde ge en del svar.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-22 klockan 19:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.