Pension
Sök:

Pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josefin

ställde för sedan frågan: Pension

Hej! Jag undrar, jag är helt ny i att investera mina pengar själv. Jag är 27 år i år och tänkt investera till min och min sambos pension i isk för att göra det så billigt som möjligt. Jag har lyssnat jätte mycket på din podd och tycker det är lätt att förstå när du förklarar.Min tanke är, att lägga 3000 i månaden i ett år för o komma ikapp sparandet, då jag skulle kunna tänka mig att investera ungeför 40000 på samma gång( har ett vanligt sparkonto på ungefär 100000 men vill ha en buffert ifall något skulle hända eller vår ekonomiska situation ändras) och efter detta året ha som mål att spara 1000 kr i månaden som pension.Kollat på dina toppval av fonder och gillar nog även barnportföljen. Detta är ett väldigt exakt på din mall, Men känns tryggt att ha ngt att gå efter.

Jag har valt att lägga

60% i länsförsäkringar global index

20% i spiltan investmentbolag

10% i länsförsäkringar tillväxtmarknad

10% i spiltan Sverige räntefond

MIN FRÅGA ÄR! har jag valt rätt sätt för min tid på sparandet? Borde jag byta ut ngt mot något annat för o slippa fixa och dona med mina Fonder mer än att kolla över vid varje årsskifte och ev. Byta ut ngt?Ser det bra ut konstnadsmässigt?Jag har konto på Avanza för o tillägga det.Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det ser ut som att du har koll och har läst på ordentligt, detta är en fin fördelning efter Jans rekommendationer. Du kan absolut göra så som du tänkt med tidsplanen, bra att du tänker på att behålla en buffert också. Tanken med dessa portföljer är att man ska kunna ”glömma” bort dem på lång sikt och ändå ha en bra grund när pengarna väl skall användas.

Bra jobbat och lycka till!

Vänligen
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Att ha en buffert är någonting ni bör fortsätta med precis som du säger. 100 000 låter väl tilltaget förutsatt att ni inte har barn eller hus.

Gällande din portfölj så ser det bra ut med de fyra fonderna. Det tar däremot inte många minuter till att komplettera portföljen med några fonder till enligt Jans ”Globala barnportföljen”. Att sedan kolla till det någon gång om året är allt som krävs.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket! Skulle ett alternativ att välja till en till global och dela upp 60%? Och t.ex en till Sverige fond seb Sverige eller Avanza zero?
  Men blir det inte dyrt att ha så många i sin portfölj i längden? Eller tänker jag fel där?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josefin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-16 klockan 09:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂