Pension
Sök:

Pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Barbro Keijzer

ställde för sedan frågan: Pension

Hej

Jag är 55 år och har inte hunnit spara så mycket till min pension, vilken nu är så låg att den blir svår att leva på. Jag skulle vilja spara mina pengar så att de ger avkastning (de sitter på ett vanlig bankkonto idag). Med tanke på att det inte är mer än 10 innan jag får gå i pension undrar jag om jag kan få hjälp att lokalisera hur jag skall göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Barbro!

Något du kan börja med är att utgå från denna artikel, Fyra-hinkar-strategin. Om du inte har några pengar sparade alls, så är det först bufferthinken som skall fyllas etc.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Gällande sparandet till pensionen så är en tumregel Jan tagit upp på bloggen att man räknar med 10% aktiefonder per antal år man kan avvara pengarna. Alltså, är det 8 år till pensionen, 80% aktier 20% räntor etc.

Den portfölj från bloggen som skulle passa bäst utifrån beskrivning skulle kunna vara Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med
  Mer om den kan du läsa här:

  Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

  Stort lycka till!

  Hälsningar
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-10 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.