Pension
Sök:

Pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikeal

ställde för sedan frågan: Pension

Hej, jag har en fråga angående pension. Den allmäna pensionen, är det ett automatiskt återbetalningsskydd eller kan man välja till det? M

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den del av pensionen som kallas ”inkomstpension” har inget återbetalningsskydd och kan inte ha något. Det är egentligen ett bidragssystem. De pengar du betalar in nu via arbetsgivaravgifterna går raka vägen till dagens pensionärer. När det är din tur att få pension av framtidens arbetare så kollar man hur stor andel du ska ha jämfört med alla andra som är pensionärer då.

Siffran som står i det brandgula kuvertet är ”ett räkneexempel”, ett slags ambition från statens sida. Men hur mycket det blir i verkligheten beror på löneutvecklingen i samhället och framtidens politik.

Anledningen till att det inte finns något återbetalningsskydd är att du får pensionen livet ut, oavsett om du lever längre eller kortare än genomsnittet. Men hur mycket du får varje månad är baserat på snittet. Hela systemet bygger på ”de stora talens lag”, att de som lever längre vägs upp av de som lever kortare. Och pengarna finns som sagt bara i realtid, det är inte du som sparar ihop några egna pengar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-19 klockan 21:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.