Pension AP7 Såfa eller välja 5 fonder själv pensionsmyndigheten
Sök:

Pension AP7 Såfa eller välja 5 fonder själv pensionsmyndigheten

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christoffer

ställde för sedan frågan: Pension AP7 Såfa eller välja 5 fonder själv pensionsmyndigheten

Hej är 23 år gammal, och har under senaste året valt 5 egna fonder på pensionsmyndigheten.

Då jag läser jämnt att AP7 Såfa är det bästa alternativet, då den själv reglerar risk med ålder osv?

Någon som kan ge ett vettigt svar om jag ska köra på egna fonder eller sitta kvar i AP7 Såfa?

Just nu har jag
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A 20%
Länsförsäkringar Europa Indexnära 15%
Länsförsäkringar USA Indexnära 10%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära  35%
Länsförsäkringar Global Indexnära 20%    = 100%

Åsikter?

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du ska ligga kvar i AP7. Varför?

  1. Hävstång. AP7 utnyttjar hävstång upp till 25%, du får alltså potentiellt mer avkastning än en vanlig Global indexfond. Kort sikt lite mer riskabelt, lång sikt så får du mer pengar.
  2. Avgiften är lägst av alla fonder. 0.09%. Läste någonstans att man får skattelättnad på detta också, men kan inte verifiera detta.

I din ålder så kommer AP7 Såfa att bestå av 100% AP7 Aktiefond, så inga räntor att bry sig om där.

Din portfölj är bra överlag, men jag hade sett lite förändringar:

  1. 35% sverige tycker jag är lite överdrivet, finns argument för att vikta lite mer åt Sverige, men kanske mer någonstans runt 20%.
  2. Dedikerade USA & Europafonder blir lite överflödiga, speciellt USA eftersom Globalfonden har ca 60% USA. Vill du vikta lite mer mot Europa så sure, men personligen hade jag bara skippat dessa och kört endast Global.
  3. Tillväxtmarknad är grymt att ha en liten del i som du har nu eftersom detta inte inkluderas av den globala fonden, välj mellan 10-20% av din portfölj vill jag påstå.
  4. Tror Avanza Zero finns i PPM ifall du vill byta sverigefonden mot den istället, lite lägre avgift.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-16 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.