Pension: Går det att handla med BranchIndex ?
Sök:

Pension: Går det att handla med BranchIndex ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ricke

ställde för sedan frågan: Pension: Går det att handla med BranchIndex ?

Hej

Om jag kollar på pensionsmyndighetens hemsida på en fond (tex Swedbank Robur Medica A) så finns där en tabell med ”Värdeutveckling för investerade 100 kr”

https://www.pensionsmyndigheten.se/service/fondtorg/fond/928341

Och då jämförs fonden mot sitt branchindex: Index: Kategori aktiefonder Läkemedel och bioteknik

Jag har tre olika fonder inom denna branch men alla har gått sämre än branchindex ??

Så min fråga är om det går att köpa ”Branch-Index” ?  (På PPM, Nordnet, Avanza eller någon annanstans ?)

Vill alltså bli av med risken att välja fel fond inom en branch jag tror på… Samt att det borde bli billigare med ett ”branch-index” då det inte behöver förvaltas aktivt tänker jag

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är sällan man hittar billiga indexfonder bland branschfonder, men det finns en del aktiva som har lyckats komma ganska nära sitt jämförelseindex. På Morningstar är det ganska lätt att jämföra och filtrera fonder utifrån egna kriterier.

Om du hittar någon som du tycker är bra kolla också om du kan få den lite billigare hos SAVR. Bara du kommer ihåg att valutaväxlingsavgiften för utländska fonder som inte handlas i SEK är dubbelt så hög som hos dem än hos Avanza och Nordnet.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Gravatar ikon för användaren
    Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-01 klockan 16:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.