Pension mycket nära
Sök:

Pension mycket nära

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bernt Lahneljung

ställde för sedan frågan: Pension mycket nära

Hej och tack för all information ni ger. Mycket imponerande.

Jag blir 65år i slutet av året och kommer antagligen att sluta arbeta vid årsskiftet. Min pension, tjänstepension och privat sparande har gjort att pensionen ser ganska bra ut. För några år sedan fick jag ett ganska stort arv som jag inte gjort något med. Finns på ett vanligt sparkonto. Inte smart jag vet. Eftersom jag är så nära pension och vill att arvet skall vara pengar att förbruka längs min pension så vill jag inte ta stora risker med de pengarna. Men om jag inser att ett sparkonto inte är det smartaste hur skall jag tänka för att försöka få en så säker avkastning som möjligt? Hur hade ni tänkt?

Åter igen tack för all information ni sprider

Bernt L

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Den viktigaste faktorn när det gäller risknivån (=andelen aktier/aktiefonder) i sparandet är tiden. Om du ska använda pengarna från arvet inom kort bör du ha låg risk. Men om du inte ska använda dem förrän om mer än tio år kan du ha en hög andel aktier/aktiefonder. Även om du ör 65 så är det ju inte säkert att du ska använda pengarna inom närtid.

En tumregel är att man för varje år som återstår tills pengarna ska användas kan ha 10 % aktier i sparandet, resten i räntor. Så om pengarna ska användas om tre år har man 30 % i aktier och 70 % i räntor. Om det år tio eller fler år kvar så har man allt i aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar.
  Uppskattar all feedback.
  mvh Bernt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bernt Lahneljung

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-21 klockan 20:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.