Pension och bosatt utomlands
Sök:

Pension och bosatt utomlands

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Louise

Den här artikeln publicerades 2017-06-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Pension och bosatt utomlands

Hej,

jag bor i Österrike och vill pensionsspara men vet inte hur det ska gå till (vill helst göra det i Sverige). Har läst på lite och tyvärr kan jag inte öppna ISK eftersom jag inte är folkbokförd i landet.

Är intresserad av Avanza, men är det värt att öppna och spara i fond där när jag bor utomlands? Behöver också göra överföringar i euro, men det kanske inte spelar någon roll.

Tänker att det alltid bra att spara på något sätt än att inte göra det alls.

Vänliga hälsningar,

Ann-Louise

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vet väldigt lite om förutsättningarna i just Österrike, men ofta är det enklare att spara i det land man har sin skattehemvist och sina inkomster. Dåligt produktutbud, brist på bra sparplattformar och en dåligt fungerande finansiell sektor kan dock tala emot detta. Eller t ex om du är amerikansk medborgare, eller om den politiska risken är stor i landet.

Tekniskt sett går det bra för dig att ha ett svenskt aktie/fondkonto, men som utlandsbosatt riskerar det att medföra praktiskt krångel och risk för t ex dubbel beskattning av t ex räntor och utdelningar och/eller en krångligare deklaration. Se till att ha koll på vad som gäller här om du väljer denna väg, så att det inte blir fel.

Missa inte att utforska eventuella lokala sparformer som kan vara bättre för dina behov än ett vanligt aktie/fondkonto. T ex ISK är en sådan i Sverige, finns det något motsvarande i Österrike?

Det går alldeles utmärkt att betala in EUR till Avanza (kolla först hur du gör detta med deras kundtjänst), däremot kan du inte göra utbetalningar från Avanza direkt till utländska banker.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hejsan, har du fått fram mer information om detta? Jag är i samma sits.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-30 klockan 10:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.