Pension och bosatt utomlands • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Pension och bosatt utomlands

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Louise

Ann-Louise ställde följande fråga för 12 månader sedan:

Hej,

jag bor i Österrike och vill pensionsspara men vet inte hur det ska gå till (vill helst göra det i Sverige). Har läst på lite och tyvärr kan jag inte öppna ISK eftersom jag inte är folkbokförd i landet.

Är intresserad av Avanza, men är det värt att öppna och spara i fond där när jag bor utomlands? Behöver också göra överföringar i euro, men det kanske inte spelar någon roll.

Tänker att det alltid bra att spara på något sätt än att inte göra det alls.

Vänliga hälsningar,

Ann-Louise

Det finns 1 svar till denna fråga

Henrik Tell svarade på frågan för 12 månader sedan

Vet väldigt lite om förutsättningarna i just Österrike, men ofta är det enklare att spara i det land man har sin skattehemvist och sina inkomster. Dåligt produktutbud, brist på bra sparplattformar och en dåligt fungerande finansiell sektor kan dock tala emot detta. Eller t ex om du är amerikansk medborgare, eller om den politiska risken är stor i landet.

Tekniskt sett går det bra för dig att ha ett svenskt aktie/fondkonto, men som utlandsbosatt riskerar det att medföra praktiskt krångel och risk för t ex dubbel beskattning av t ex räntor och utdelningar och/eller en krångligare deklaration. Se till att ha koll på vad som gäller här om du väljer denna väg, så att det inte blir fel.

Missa inte att utforska eventuella lokala sparformer som kan vara bättre för dina behov än ett vanligt aktie/fondkonto. T ex ISK är en sådan i Sverige, finns det något motsvarande i Österrike?

Det går alldeles utmärkt att betala in EUR till Avanza (kolla först hur du gör detta med deras kundtjänst), däremot kan du inte göra utbetalningar från Avanza direkt till utländska banker.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]