Pension och långsiktigt sparande
Sök:

Pension och långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roger

ställde för sedan frågan: Pension och långsiktigt sparande

Hej,

Först vill jag säga Tack för en grym blogg och alla bra svar man får här.

Jag har 2 olika frågeställningar.

Ena är,

Jag har precis valt att flytta mitt fondsparande hos Handelsbanken till Avanza av olika anledningar men främst pga utbud och kostnad.

Det rör sig om ca 50000 som jag vill placera i fonder och jag har inget speciellt mål för dessa pengar, så jag tänker låta dom tuffa på tills jag kanske en dag behöver/vill använda dom. Blir iaf inte inom 5år.

Förslag tas gärna emot här.

Andra frågeställningen är:

Jag ska avsluta mitt pensionsparande hos Handelsbanken pga dyra avgifter på KF och fonder(generationsfond) samt ingen vidare avkastning.

Här är sparhoristonten 20+ så kanske blir liknande sparande som till vår barn som består av:

LF Global Indexnära, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, SPP Aktiefond Europa?

Tar gärna emot förslag/förbättringar här också så jag slipper tänka på pensionsparandet på ett lång tag.

//Roger

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Roger!

Jag har också flyttat runt lite i mina tjänstepensioner som kommer från olika håll samt satt upp ISK till barnen och avslutat fondkonton i barnens namn hos Nordea. Det känns som att det finns beröringspunkter till din resa. Så jag tänkte berätta vad jag landade i och hur jag resonerar.

Jag har flyttat en tjänstepension från SEB och en från SPP som legat utanför kollektivavtal till Avanza. Där har jag placerat hela kapitalet i SPP Aktiefond global. Det är en bred global indexfond som kostar 0,30%. Jag väljer den framför LF Global indexnära eftersom SPP:s har lite mer Asien (tillväxt) utan att jag behöver lägga till fonder och slipper ombalanseringen. Min ITPK-pension har jag placerat hos SPP och lägger allt i deras globala indexfond. Avgiften är sänkt till 0,18% via ITP.
Jag har flyttat en gammal PA16 och SAF-LO-pension till Länsförsäkringar (som också är min vardagsbank) och placerar i LF global indexnära. I SAF-LO kan jag inte välja deras indexnära tillväxtfond, utan där blir det 100% global. I PA16 däremot tillåter LF tillväxtfonden, så där har jag 90% global och 10% för att öka lite tillväxt. Den kombon blir rätt lik SPP:s globala indexfond. Jag har en gammal tjänstepension hos SEB som inte har flytträtt och den är 100% placerad i SEB Etisk Global Index. I PPM har jag 100% AP7 Aktiefond.

Jag känner att jag kan släppa mina tjänstepensioner och känner mig trygg i att jag har rätt fonder i dem.

Barnen hade tidigare varsitt fondkonto i Nordea med en dyr och medioker fond, Stratega 70. Vi sålde av dessa och lade in allt i EN ISK i mitt namn hos LF. Där placerar vi allt kapital i SPP:s globalfond. Det blev ju en skatteeffekt när vi sålde och jag har parkerat 30% av vinsten på räntebärande konto tills deklarationen kommer.

Mitt privata långsiktiga sparande (ett ISK hos LF) utan egentligt mål är också placerad till 100% i SPP globalfond.

Pengar som jag kan få användning för (buffert) har jag lagt hos SBAB där vi också har bolån så räntan är 0,70%. De pengar jag sätter in på ISK till mig själv är sådana som jag ”kan vara utan”, dvs de ska inte behövas inom de närmaste 10+ åren. Om de mot förmodan behövs så är det ju bara att sälja så mycket man behöver.

Som du märker kör jag en ganska enkel strategi som bygger på en global indexfond, i undantagsfall två, och med en avgift som inte överstiger 0,40%.
Jag har valt att göra så eftersom jag tycker att det är skönt att slippa tänka på balanseringen samt att jag kan spara små som stora belopp och alltid ha rätt fördelning. Tänk att man kan månadsspara så lite som 100:- i månaden i SPP Aktiefond global och få en bra avkastning över tid. Ju fler fonder du har desto mer måste du spara, annars går det inte ihop eftersom minsta insättning per fond ofta är 100:-. Vill du ha t.ex. 5% Spiltan måste du spara minst 2000:-.

I både SPP:s globalfond och i LF:s globalfond finns redan ca 20% Europa, så jag ser ingen anledning att lägga in den. Spiltan investment är ju en bra fond, men om du inte har så stor andel kommer den avkastningen tillföra väldigt lite i det stora hela under din sparperiod. Ombalansering varje år för bästa effekt.

Jag har gjort en del baktester av några kombinationer av fonder enligt de portföljer som finns här och det är så liten skillnad att den för mig är försumbar. T.ex så har jag testat Globala barn med fyra fonder och jämfört mot 100% SPP Aktiefond global och då blev utfallet 75,8% för globala barn och 75,5% för SPP. Det som gjorde att globala barn vann var Spiltan Investment. Globala barn har 15% Spiltan. För mig är den skillnaden för liten för att jag ska ombalansera varje år och nojja över att den ena ingående fonden gått bättre än den andra osv. Jag har dessutom testat SPP global från januari 2007 fram till december 2017, alltså nästan 11 år. Den klarade sig bra trots krisen 2008 och dipparna 2013 och 2015.

Nä, jag vill ha det enkelt och effektivt. Jag har min strategi klar för mig.

Hoppas detta gav dig en annan vinkel på sparandet.

Stort lycka till!

/Fredrik

PS: De 50’ du har skulle jag satt in direkt och inte pytsa ut över tid. In med dem och få dem att börja växa så fort som möjligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hatten av för ett jättebra svar! :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-17 klockan 14:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.