Pension och överflyttning
Sök:

Pension och överflyttning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av EL

ställde för sedan frågan: Pension och överflyttning

Hej! Jag har via det arbetet jag haft de senaste 5 år en tjänstepension via Collectum. Här har jag tidigare inte valt något så alla pengar ligger i en traditionell förs. Jag har nu valt så att framtida inbetalningar går 50% in i en trad förs och 50% in i fondförsäkring hos AMF. Frågan är nu hur jag skall göra m de 150.000kr som redan ligger sparade i en trad förs? Jag vill gärna flytta de till fondförsäkring men vet inte om det är dumt att flytta allt på en gång? Flytta ca 10.000kr/månad under ett par år? Eller ca 30.000kr varje kvartal? Vad är bäst? Jag är 33 år. Mvh EL

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har också Collectum (ITP).

Jag hade inte valt AMF för fondförsäkring, jag hade valt SPP eller Danske Bank. För den traditionella delen som du måste välja så skulle jag ta Alecta då de har bra utveckling och låga avgifter.

Hos SPP har jag en egenkomponerad portfölj som kostar 0,16 med vikt mot USA. Hos Danske Bank kommer man snart kunna välja deras globala indexfond som kommer ha en avgift på 0,06%.

Jag hade flyttat allt kapital på en gång till den fondförsäkring du väljer.

AMF åker ut från Collectum från oktober i år då den nya upphandlingen börjar gälla.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Min portfölj hos SPP ser ut såhär:

  65% SPP Aktiefond USA
  5% Hanlesbanken Asien Tema
  5% SPP Aktiefond Japan
  10% SPP Aktiefond Europa
  7% SPP Aktiefond Sverige
  8% Öhman Småbolagsfond

  Jag har ca 25 år kvar, så pengarna ska ligga och växa hela tiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-30 klockan 22:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.