Buffert på 600 000 och sparande på ca 20 tkr i månaden - vad göra?
Sök:

Buffert på 600 000 och sparande på ca 20 tkr i månaden – vad göra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

Den här artikeln publicerades 2017-04-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Buffert på 600 000 och sparande på ca 20 tkr i månaden – vad göra?

Vi har två st små barn men har lyckats betala av vårat hus som är värt ca 2 miljoner och har inge lån på varken bilar eller motorcyklar eller studielån.

Vi har en buffert på ca 600 000 och sparar i snitt 20 – 25 000:- per månad plus 1 000:- vardera till barnen och 2 000:- vardera i pensionssparande.

Det vi funderar är vad vi ska investera våra pengar i och om löneväxling är ett smart alternativ till pensionssparande, om man har en lön på ca 47.000:-

  • Hur mycket i så fall?

Tacksam för alla råd vi kan ta för just nu sitter pengarna på konto med 0 % ränta. Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa,

Först och främst – grattis till en fantastisk ekonomisk situation. Jag skulle väl placera er i topp 10 % av den rikaste delen i befolkningen i Sverige.

Det är jättesvårt att rådge på det här sättet via en frågespalt. Men jag skulle resonera utifrån följande frågor:

  • Vad är det som är viktigt i vårt liv?
  • Vad vill ni att pengarna ska användas till?

Pengar har nämligen inget egenvärde i sig. Det handlar om vad pengarna kan göra. Många vill spara sina pengar med anledning av någon slags ”dåligt samvete” för att man ”borde” ta bättre hand om den. Det är enligt mig ingen bra motivation. För mig är pengar ett verktyg, lite flummigt skulle man nästan kunna säga ”energi” lagrad på papper.

  • Vad skulle ni vilja att den energi omvandlas till?

För mig och min fru som har en inte helt olik situation konstaterade vi att tid var viktigt för oss. Vi valde att köpa ett dyrare hus för att komma närmare dotterns skola för att under de 9 kommande åren inte behöva köra henne morgon och eftermiddag.

Vi valde att det skulle ge oss energi att hon kan få ta med kompisar hem. Det andra vi har valt är att vi kan ägna oss åt projekt som vi tycker är roliga – vi vågade båda gå ner i arbetstid och starta eget för att kunna ägna oss åt det vi brinner för. Och så vidare.

Sedan räknade vi baklänges och konstaterade att vi vill att våra pengar ska generera en så pass stor avkastning att vi ska kunna förgylla vår vardag enligt ovan och resor. Vi sa att att vi inte behöver resa lika mycket eller göra det de kommande 10 åren (det var 2005) och så valde vi att investera dem i framförallt aktier och fonder eftersom ett 10 års perspektiv är lagom.

Så mina råd skulle vara:

Tidshorisonten för portföljerna är mellan 5 till 10 år. Ska ni använda pengarna inom fem år så skulle jag rekommendera vanligt bankkonto eller liknande.
Angående löneväxlingen
Jag har skrivit en artikel om löneväxling

Sista reflektion och personligt tips
Det sista som jag skulle rekommendera – nu är jag både part i målet och tjänar lite pengar om ni gör det här – men det är att överväga att spara en liten del av era pengar i Better Globe. Jag har skrivit mycket om det på bloggen. Det är en alternativ investering där man sparar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt i träd i östra Afrika.

Det är en högrisk investering, men avkastningen på runt 15 % per år motiverar det anser jag. I er situation har ni ju råd med det och det är mer en investering med hjärtat som gör gott. Det jag skulle rekommendera är att månadsspara i 1 donationspaket och 10 träd i månaden. Det ger nämligen 20 bonusträd i slutet av året som gör det till det bästa erbjudandet.

Om ni tycker att det är en bra idé och tackar ja till det, då kan ni köpa träden via länken nedan:

Lycka till med ert beslut och ert sparande!
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-03 klockan 09:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.