Pension om 3 år - hur fördela portföljen?
Sök:

Pension om 3 år – hur fördela portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Pension om 3 år – hur fördela portföljen?

Hej,

Min far går i pension om 3 år. Idag har han ganska hög risk i sin portfölj – tänker att vi måste fördela om detta då han snart fyller 62 år och har tänkt gå i pension när han fyller 65 år.

Hur hade ni fördelat mellan aktiefonder och räntefonder i detta läge? Köra på åldern, dvs. 62 % aktier och 36 % ränta?

Tack på förhand!

/Mikael

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Menar så klart 62 % ränta och 38 % aktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag använder tumregeln ”ålder minus 20” för räntefonder. 62-20=42, dvs. 42% obligationer och resten aktier.

Mvh

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Gör förslagsvis en pensionsplanering i minpension.se där man enkelt ser hur stor del av ens fondförsäkringar som kommer förbrukas per år. Därefter kan man välja att säkra upp ens troliga behov av den beräknade fond-årsförbrukningen i tex korta och långa räntor ett visst antal år före respektive pensionsår.

Dvs, beroende på hur stor del av den planerade pensionen är från fondförsäkringar samt vilka marginaler man har så kan man ju ta mer eller mindre risk.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Okej, tack för svar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-03 klockan 13:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.