PENSION SPARA I ISK ELLER TJÄNSTEPENSION
Sök:

PENSION SPARA I ISK ELLER TJÄNSTEPENSION

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael86

ställde för sedan frågan: PENSION SPARA I ISK ELLER TJÄNSTEPENSION

Hej

Jag är sitter och funderar på om jag ska löneväxla eller spara privat. Jag vill spara 1100 kr i månaden till min pension. Det är vad jag har gjort sen jag började jobba 2004. Då fick man som ni vet dra en summa på skatten. När det inte längre var avdragsgill så fortsatte jag månad spara i isk.dock så har jag nu möjlighet att löneväxla. Min lön är idag 48300kr innan skatt. Jag har funderat på 50/50 delning 550 till löneväxling och 550 till isk. Det som jag ser som det negativa är, att jag måste skatta mycket mer när jag plockar ut min pension från tjänstepensionen. Visst min löneväxling dras innan skatt men ändå. Vad tycker ni 50/50 eller all in. Vilket är bäst. Det som ärshysst är att om jag sparar det efter så är det tillgång om det skulle hända något. Och detta går att vända på andrahållet att det ska inte vara en tillgång utan endast få plockas ut vid tillfälle

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mikael!

Att löneväxla är mycket mera värt än att spara undan pengarna privat, först är dom oskattade och du brukar få ca 6% extra från arbetsgivaren då det är billigare för dom att ge dig löneväxling än lön.

Så jag skulle absolut säga löneväxla det du vill ha till pensionssparande och bygg sedan upp ett annat sparande från din lön för att täcka oförutsägbara utgifter, då slipper du plocka från pensionssparandet ifall att något skulle hända.
Läs gärna artikeln om ”Fyra Hinkar Strategin”, den visar en modell på hur du kan lägga upp ditt sparande!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Tack för snabbt och bra svar ni är grymma!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Johnsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad menar du med ”att du måste skatta mycket mer när du plockar ut pengarna från din tjänstepension”?

Det troliga är att det blir så att det blir precis tvärtom!

Om din kommunalskatt är 33 kr, betalar du nu en marginalskatt på 53 procent.  De 550 kronorna du sätter in på ISK är över 1100 kr före skatt.

Efter pensioneringen sjunker din inkomst och troligen blir din marginalskatt lägre.

Så här  gjorde jag ett antal år före min pensionering. Löneväxlade ner till gränsen för statlig skatt. Slapp då 20 procent statlig skatt samt erhöll 6 procent av  min arbetsgivare. Efter pensioneringen har jag lyft så pass pension så att jag ligger strax under brytpunkten för statlig skatt.

Skulle din marginalskatt vara fortsatt hög efter pensioneringen är ingen skada skedd. Du har ju kunnat spara 59 procent mer på grund av löneväxlingen. Visserligen med en  skatteskuld men du har ju fått ränta på räntaeffekt  på denna  under tiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Marginalskatten blir väl en bra bit lägre efter jobbskatteavdraget som man inte får som pensionär i dagsläget. Dock håller ju resonemanget ändå, särskilt med tanke på hur mycket mer kapital man kan få avkastning på om det är lång tid kvar till pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-11 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.