Pension utlandsfödd
Sök:

Pension utlandsfödd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Pension utlandsfödd

Hej,

Hur ska man pensionsspara om man är född i ett annat land, boende i Sverige sedan 7 år och svensk medborgare men med planer på att flytta tillbaka till hemlandet i framtiden?

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johanna,

Jag sitter i  samma sits. Jag är utlandsfödd (inte svensk medborgare ännu) och har bott och jobbar här i Sverige i nästan 8 år nu. Innan jag flyttade hit hade jag redan byggt upp en pension i Holland (där jag alltså kommer ifrån) och här i Sverige började jag på nytt enligt det svenska pensionssystemet så snart som jag började arbeta.

Jag ville också göra det fiffigt och kollade på möjligheter att flytta min utländska pension hit. Det går alltså inte. Det finns ingen pensionsbolag (antingen i Holland eller i Sverige) som vill sköta en sådan flytt även om man har rätt till det enligt europeiska regler. Med andra ord; vad det än kommer hända och var jag än kommer bo vid min pensionärsålder så kommer jag få både min holländska pension (i Euro) och min svenska pension (i SEK) utbetalt samtidigt.

Min lösning nu är att göra mina pensionsval i Sverige precis som det passar mig bäst, med de möjligheterna som finns här. Precis som om jag varit hel-svenskt. Alltså helt bortsett från mina val som jag har gjort  i Holland. Samtidigt är det mitt eget ansvar att hålla min holländska pensionsbolag uppdaterad om min hemadress och kontaktuppgifter livet ut. Skulle jag flytta tillbaka till Holland, så blir det väl tvärtom antar jag.

Eftersom jag har typ 20 år kvar så har jag inte ännu funderat på hur jag smidigast kan få mina pensioner utbetalt. Det tar vi då.. men kanske blir det någon valutakonto i euro för den holländska delen eller en sådan lösning som Revolut där jag slipper för höga omväxlingskostnader mellan valutorna.

Vet inte hur mycket det gav dig.. men så tänkte jag i alla fall. ;)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag antar att du menar privat sparande. Statligpension och tjänstepension kan man som Adde säger inte göra så mycket åt. Den finns intjänad där du betalade skatt. Däremot så tror jag att när det blir dags för uttag så ska du meddela pensionsmyndigheten där du bor att du har jobbat i annat land, så kommer de att kontrollera vilken pensionsrätt du har där. Det gäller för statlig pension.

Men för privat sparande så är ju det viktiga att du sparar. Men så länge du bor i Sverige så är det nog här du måste/bör ha sparandet. Då finns mycket att läsa på denna blogg. Om du sen flyttar för att aldrig mer komma tillbaka får du helt enkelt föra över pengarna till ditt nygamla land och investera på lämpligt sätt med de möjligheter som finns där.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-23 klockan 16:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.