Pensionär: Kapitalförsäkring eller ISK
Sök:

Pensionär: Kapitalförsäkring eller ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Pensionär: Kapitalförsäkring eller ISK

Hjälper min mor, som är 75 år, med ekonomi.

Hon månadssparar i kapitalförsäkring hos Swedbank. Fonderna är olika Robur med förvaltningsavgift runt 1,2-1,5%.

Hon kan tänka sig byta fonder men vill vara kvar i swedbank. Ska nu hjälpa henne med en typ nybörjarportfölj då den lämpar sig för sparhorisonten.

Bör hon ha kvar KF eller byta till ISK?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Det som bör avgöra är väl vilka ev avgifter din mor får betala för kapitalförsäkringen hos Swedbank.

Utöver ev skalavgift så utgår det ofta en försäkringspremie som oftast är ganska försumbar för yngre men som kan vara avseevärd för äldre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar kalle2.

Vad innebär det i praktiken om hon avslutar kapitalförsäkring och flyttar innehavet till ISK med bättre fonder?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hon får en skatt då kapitalet åker in i ISK:et på 0.375/4% (en fjärdedel av schablonskatten på ett ISK), sedan ligger hon utanför marknaden en viss tidsperiod. Bäst hade varit om hon kunde flytta lite i taget för att inte vara utanför marknaden en för lång tidsperiod med hela beloppet!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-02 klockan 21:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.