Pensionärer och inlåsning i egen fastighet
Sök:

Pensionärer och inlåsning i egen fastighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Östen Gidlund

ställde för sedan frågan: Pensionärer och inlåsning i egen fastighet

Inlåsning pga lån till barn köp av bil etcI mitt område är det \”många\” som inte kan flytta från huset till lägenhet pga tidigare lån till tex barns köp av lägenhet och köp av bil/båt etc.När man når pensionsåldern är det många som börjar fundera på att flyta till lägenhet (hyresrätt/bostadsrätt). Man köpte på -80 talet för tex 750000 kr. Huset har gått upp till ca 3000000 kr. Man har hjälpt barnen med insatsen till deras bostadsrätt ,(de kunde ju låna på det egna huset).och så har man köpt bil/bilar med lån. Man har ju fått lån utan amortering och räntan har varit låg. Nu när man vill flytta räcker överskottet knappt till skatten. Man blir förbannad på politikerna. Man ringer till kommunen och frågar om de har en ledig lägenhet och får motfrågan  – vad har du för  könummer i bostadskön. De har aldrig ställt sig i kön för de har ju haft en bostad. Detta är ett problem för många.

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Inte för att vara elak men något personligt ansvar har man väl själv? Trodde man verkligen att någon gav bort nya bilar och båtar samt gratis lån? Hade den personen gjort de själv? Om inte varför tror de någon annan skulle göra det?

Om det är utan amorteringskrav så betyder ju de i de här fallet att man fortfarande får 1,5 miljoner (-22% skatt) vid försäljningen. Säg att de tvingas till en andrahands hyresrätt som kostar 10 000 kr/månaden, då har de fortfarande ett kapital som håller dem med en lägenhet i över 10 år bara genom att ha pengarna på banken. Detta är ju förutsatt att de har 0 i annan inkomst vilket inte lär vara fallet.

Kanske också så att barnen ska betala tillbaka kontantinsatsen allt eftersom deras inkomst ökar?

Varför är de staten och övriga i samhället som ska försörja någon som faktiskt är miljonär? I min värld så betalar vi extra skatt för att hjälpa folk i samhället som inte skulle klara sig själv. Tycker inte de passar in på någon som inte vill byta ner sig från villan. Lite av ett lyxproblem är väl ändå detta? Nä i min värld har de inte tänkt längre än näsan räcker då får man få stå sitt kast och ta påföljderna av detta också.

Nästa steg i detta är att de missköter underhållet av sin villa pga ålder och att de vägrat flytta pga ”inlåsningseffekten”. Den dagen de väl ska säljas får de bara hälften av marknadsvärdet för området och då ska man klaga över detta också. Så då kanske man får nöja sig med en andrahands lägenhet för 5000 kr/månad och då är man fast på 20 kvm som kanske inte är så roligt om man är två. Men skyll inte på någon annan de är de som gjort de valet, ingen har tvingat dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mycket bra svar jimmy.

  Men självklart finns en inlåsningseffekt i att man måste skatta på även den del av prisuppgången som bara är inflation.

  Men i frågeställarens fall har de ju helt enkelt konsumerat upp sina pengar. Köpt lägenheter till barnen och bilar till sig själva. Klart det blir mindre pengar kvar i slutändan.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Jag har inte gjort någon större studie, i och för sig, men jag är osäker på att ”inlåsningseffekten” pga vinstskatten skulle vara betydande för pensionärers val av bostad. De pensionärer jag känner som bor kvar i villan gör det för att de gillar att bo i villa, inte för att någon skatt tvingar dem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 3. Vit pil

  Inlåsning är kanske ett för starkt ord. Men om man har ägt en bostad länge och måste skatta bort 1/5 av värdet när man flyttar så är det ju knappast något som ökar lusten att flytta iaf.

  Men det är nog få som absolut inte kan flytta pga denna skatteeffekt, utan de vill helt enkelt bo kvar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 4. Vit pil

  Ett fruktansvärt gnällande. Fokusera på de 78 procent som man får behålla, i stället för de 22 procent som försvinner.

  Skatten är ju dessutom låg. På inlåningsränta samt aktievinster utanför ISK är ju skatten 30 procent.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Funderar att sälja radhuset värderat till cirka 3,5 miljoner och flytta till hyresrätt med en hyra på 10 000 kr/ månaden.
  Reavinsten blir totalt cirka 1,5 miljoner inräknat ett tidigare uppskov, mäklararvode, flytt och administrativa kostnader.
  Resterande 2 miljoner räcker kanske till en liten 2-rums bostadsrätt, medan samma summa räcker till en ny 3-rums hyreslägenhet i cirka 18 år. Vi är ett par i 75års åldern med
  skaplig pension, så vi kan unna oss lite extra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kent

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-08 klockan 10:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.