Pensionen närmar sig
Sök:

Pensionen närmar sig

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av PW

ställde för sedan frågan: Pensionen närmar sig

Jag har ca 3 år till det är dags att sluta jobba. Jag har en tjänstepensionslösning med allt i aktiefonder. Har haft samma lösning i många år och strategi att ha allt i akriefonder.  Nu funderar jag på att för första gången byta strategi och placera om till lite mindre risk. Idag tycker jag avgiften är lite hög strax över 2% . Har svårt att hitta bra fonder med mindre risk. Någon som kan ge goda råd? Har planerat att ta ut tjäntepensionen på 20år så vill ju säkra så inte inflationen äter upp mitt sparkapital.

\\pw

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vilka har du tjänstepensionen hos? Det påverkar vilka fonder du kan välja.

Den vanliga ”regeln” som säger att man endast ska ha 10 procentenheter aktiefonder för varje år som man kan låta pengarna vara i fred förutsätter att man ska ta ut alla pengarna samtidigt. Eftersom du planerar att plocka ut pengar under en längre tid bör du endast säkra upp pengarna som du behöver i närtid.

Någon som är mer insatt får hjälpa dig att hitta en vettig fördelning under uttagstiden. Men du bör börja växla ner mot lite längre risk redan nu.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-20 klockan 23:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.