Pensions-guide!
Sök:

Pensions-guide!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gotland.

Den här artikeln publicerades 2017-07-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Pensions-guide!

Hejsan! Jag saknar en riktig pensions-guide.Först, kan man anta att man får minimipension från staten.Sedan läggs pensionspengarna som arbetsgivaren betalar in till, som man placerar i fonder.Hur mycket är minimipensionen och hur mycket betalas ut per år eller månad från fondernasom arbetsgivaren har betalat in till.Hur mycket behöver man ha på sitt fondspar för att få ut 15000 eller 20000 kr per månad efter skatt ilåt säga att man räknar med att leva till 90 år, alltså runt 20 år efter pensions dagen? Mvh Gotland.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle rekommendera sajten minpension.se där kan du både läsa på och göra prognoser. Det är tyvärr väldigt klurigt att räkna på om man ska ta med alla faktorer.

Men enkelt sätt kan man säga att om man vill ha ut ca 250 000 kr, så blir det ju bara att räkna på vilken avkastning man tror att man kan uppnå. Det blir ju bara lite matte:

 • 2,5 procent, då behövs 10 000 000 kr
 • 5.0 procent, då behövs 5 000 000 kr

etc. Sedan beror det också på om man kan tänka sig avveckla kapitalet eller om man bara vill använda avkastningen etc. Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar än så.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret, det hjälpte. Om jag har runt 1 miljon nu, vad är rimligt att tro man har om 20 år? Ränta på ränta, ca 5% avkastning per år i fondsparet.

  Mvh Gotland.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gotland.
 2. Vit pil

  Stort tack för svaren. Du gör ett jättebra jobb med dina yutube videos och din blogg. Verkligen uppskattat. Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gotland.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-30 klockan 19:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.