Pensionsfondssparande & övrigt sparande i fonder och aktier
Sök:

Pensionsfondssparande & övrigt sparande i fonder och aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bibbi Norlin

ställde för sedan frågan: Pensionsfondssparande & övrigt sparande i fonder och aktier

Hejsan Jan!Tack för de intressanta budskapen och kunskapen du har givit mig!Jag har nu en fråga då det gäller Pensionsfondssparande & övrigt sparande i fonder och aktier för tillväxt av kapital under ca 10-13 år då jag ev. kommer att gå i pension.Av erfarenhet så går ju fonder och aktier upp -& ner. Flera rådgivare ger råd om olika sparalternativ där historiken ser mycket bra ut vilket det har gjort i många år. Chansen blir ju stor då att det då kommer snart att sjunka då det har legat bra i många år. Aktier – & fonder går ju upp och ned….Målsättningen är ju att satsa i bolag – & fonder som ligger lågt nu så att de under 10-13 år kommer att växa alt. i alla fall om 5 år så att man kan sälja dem och köpa i nya bolag – & fonder.Vad har du för tips att ge då?I vilka fonder- & aktier?När Morningstar visar sitt betyg så är det ju också på historiken men det säger ju inget hur det kommer att gå i framtiden.Jag har ju själv när jag var ung fick erfara detta att banken ger förslag på fonder som har ökat viket är ett långsiktigt sparande och har därefter sjunkit.Ser fram emot att höra ifrån er!Vänliga HälsningarBibbi

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bibbi,

En aktieindexfond följer börsens rörelser. Det gör också en aktivt förvaltad fond. Oftast är de fonder rådgivarna rekommenderar på banken aktivt förvaltade fonder med avgifter runt 1,5%-2% och de är ofta knepiga att förstå. En del är fond-i-fond och en del är dolda indexfonder. Andra försöker slå index och en del lyckas och en del inte. Vissa kan slå index något eller några år, men sen faller platt medans index gick bra.

Det är inte lätt att veta vilka aktier som är undervärderade och bra köpläge på. Ingen vet riktigt när de nått sin topp och dags att sälja för att hitta nya. Detta är det som gör det svårt. Om du under en 10-13-årsperiod kan tycka att en genomsnittlig avkastning på runt 7-8% är okej så är ju Globala Barnportföljen något för dig. Vill du har en riktigt klassisk portfölj så ta Nybörjarportföljen med 60% aktiefonder och 40% räntefonder. Nybörjarportföljen bör ge ca 6% i genomsnitt över tid om minst 5-6 år.

Eftersom ingen vet hur framtiden ser ut och det är extremt svårt att timea marknaden så köper många globala indexfonder eftersom de presterar som genomsnittet och är mycket billiga.

Att köpa och sälja aktier är inget man gör lite på en höft.

Nä, håll dig till billiga indexfonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-03 klockan 18:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.