Pensionspara - ISK eller AF?
Sök:

Pensionspara – ISK eller AF?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus

ställde för sedan frågan: Pensionspara – ISK eller AF?

Hej!

 

Jag är 22år, och lägger undan 500:- i månaden till pension på spiltan aktiefond investmentbolag.. jag är dålig på det här med pensionspara, men om pengarna ska ligga i cirka 45år, räcker det att köra i 1 fond eller ska jag sprida ut mer till pension? (Tips?) Sedan när jag ska månadspara så länge, ISK eller AF-konto? Vad är mest fördelaktigt?

 

Mvh

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ISK är mindre fördelaktigt än AF-konto i tider då börsen ger negativ avkastning, då du förenklat skattar schablonmässigt på portföljens värde (och inte på vinsten, som på ett AF-konto).

På lång sikt ger dock börsen omkring 6-10% avkastning i genomsnitt och jag tycker därför att ISK är ett bra val utifrån din placeringshorisont. Jag tror inte att skillnaden är superstor i slutändan, men jag hade nog kört på ISK med anledning av enkelheten (smidigare vid deklaration).

Spiltan aktiefond investmentbolag känns spontant som ett bra val, då de svenska investmentbolagen presterat bra i relation till index över tid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Okej, tack! Har även hört att kapitalförsäkring ska vara ett bra alternativ? Åsikter? Pengarna ska ju ändå inte röras förens 50+ år 😁👍

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har inga argument för KF! Kör allt i isk förutom utländska akter!

Kör också med Spiltan Investmentbolag men i hinken -65 och är nöjd!

Mackan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Okej, då fortsätter jag med ISK!

 

Men en till fråga, då det är såhär till pension.. ska man sprida ut det mellan flera olika fonder/aktier eller räcker det köra på som nu på spiltan?

 

mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ett tips är en global fond! Kör spiltan investmentbolag och en globalfond så täcker du in mycket!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Marcus Eklov

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-04 klockan 16:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.