Pensionsparande med start vid 57 år
Sök:

Pensionsparande med start vid 57 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Björklund

ställde för sedan frågan: Pensionsparande med start vid 57 år

Hej,

jag är total nybörjare i detta och undrar om ni kan råda mig hur jag ska pensionsspara med följande förutsättningar:

200 000 kr som engångsinsättning och ett måntligt sparande på 5000kr?

Tack för råd på förhand/ Maria

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hur tänker du kring sparandets 1) syfte 2) horisont och 3) din egen riskbenägenhet/förväntningar på avkastning?

För att utveckla:

Hur ser syftet ut? En buffert/trygghet, en häftig långresa eller att kunna röra sig med lite extra varje månad? Spontant tänker jag att det är att bevara ungefär samma inkomst/levnadsstandard när någon säger pensionssparande men det behöver ju inte vara så.

Om horisonten är att du har tänkt ta ut allt dagen du fyller 65 blir horisonten för sparandet kortare än om du tänker ta ut några tusenlappar i månaden under resten av livet. Kortare horisont brukar innebära att man rekommmenderar lägre risk och vice versa.

Mycket relaterat till punkterna ovan är också hur du ser på risk för detta sparandet. Aktiefonder/aktier kan tappa en stor del av sitt värde, och kommer göra så vid nästa börskrasch, men har historiskt sett varit det som över tid gett högst avkastning jämfört med räntor. Räntefonder har inte samma möjligheter till avkastning men inte heller lika hög risk. Ofta balanserar man risken i ett sparande med räntor/aktier.

Utan att veta mer om sakerna ovan skulle jag säga, titta på Jans nybörjarportfölj eller ha den som utgångspunkt:

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Se även gärna över PPM och ev tjänstepension.

Lycka till!

/Mikael

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-13 klockan 15:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.