Pensionsspar eller samlat spar?
Sök:

Pensionsspar eller samlat spar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Charlotte

ställde för sedan frågan: Pensionsspar eller samlat spar?

Hej,

Jag tänkte börja spara och använda mig av nybörjarportföljen. Jag har dock ett pensionsspar i isk sedan innan i en samlad fond som banken rekommenderade (Lf sparmål 2045). Den har dock rätt hög avgift. Ska jag ta de pengarna och lägga in i nybörjarportföljen eller ska jag starta ett separat sparande?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

 

Vad är syftet med det nya sparandet? Är det också ett pensionsspar? Hur lång tid har du kvar till pensionen?

För långsiktigt sparande, så som till pension om man är ung, så lämpar sig den globala barnportföljen bra.

Om det nya sparandet också är ett pensionsspar så skulle jag slå ihop det. Om det inte är det så skulle jag överväga att sälja lf-fonden och köra antingen enligt nybörjarportföljen eller den globala barnportföljen beroende på tidshorisont.

 

/Jonatan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Charlotte!

Du verkar vara inställd på att köra Nybörjarportföljen, hur lång tidshorisont är ditt sparande på?
Om det är över 10 år, så skulle jag rekommendera att köra Globala Barnportföljen istället, men skulle det vara mellan 5-10 år så skulle Nybörjarportföljen vara ett bättre val.

Sen till frågan om du ska flytta ditt sparande sedan tidigare, det tycker jag du ska göra, det sparandet du har på LF är väldigt hög avgift och du skulle under en längre period få en lägre avkastning tack vare den höga avgiften.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-20 klockan 11:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.